• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Mühendislik Fakültesi
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Mühendislik Fakültesi
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Review on extraction of polyhydroxyalkanoates and astaxanthin from food and beverage processing wastewater

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (6.301Mb)

Tarih

2021

Yazar

Geçim, Gözde
Aydın, Gülsüm
Tavşanoğlu, Tolga
Erkoç, Ertuğrul
Kalemtaş, Ayşe

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The recovery of value-added products from food and beverage processing wastewater, polyhydroxyalkanoates, and astaxanthin, via various chemical and microbiological extraction techniques has been summarized in this contribution. While wastewaters from several food industries like olive oil, brewery, starchy, and agro-cultural have been utilized to produce polyhydroxyalkanoates as an alternative to the petrochemical sources, seafood wastewaters such as mussel processing, shrimp cooking, and chitin production have been used to recover astaxanthin. In these studies, the wastewater's carbon content has been found as an essential parameter for the recovery of polyhydroxyalkanoates and astaxanthin. The type of additional nitrogen source, microorganism properties, ambient conditions, and polymer extraction methods were mostly examined parameters for the polyhydroxyalkanoate recovery. Olive oil mill wastewater has been presented as one of the most promising industries for the recovery of polyhydroxyalkanoate with the highest polymer yield of 4.93 g L-1. Shrimp cooking wastewaters provide one of the highest astaxanthin yields as 10-13 mu g mL(-1). In addition to summarizing polyhydroxyalkanoates and astaxanthin yields from various wastewaters, technological obstacles and solutions regarding efficient extraction and large scale production have been discussed in this review

Kaynak

Journal of Water Process Engineering

Cilt

40

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2020.101775
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9171

Koleksiyonlar

  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [79]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.