• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Ziraat Fakültesi
  • Zootekni Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Ziraat Fakültesi
  • Zootekni Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of Milk Yield and Milk Composition of Honamlı Goats

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full Text (764.7Kb)

Tarih

2021

Yazar

Akbaş, A.A.
Taşçı, F.
Saatcı, Mustafa
Elmaz, Ö.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

AKBAŞ, A., TAŞÇI, F., ELMAZ, , & SAATCI, M. (2021). Evaluation of Milk Yield and Milk Composition of Honamlı Goats. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 72(1), 2747-2754. doi:https://doi.org/10.12681/jhvms.26760.

Özet

The aim of this study was to determine the milk yield and milk composition (total solids, fat, protein and lactose), freezing point depression and somatic cell counts of Honamli goat during second lactationin Turkey. The animal material of the study consisted of a total of 30 goat. Total milk yield was detected by using Fleischmann's method. Milk composition was analyzed by Bentley 150, and somatic cells were counted by Bentley Somacount FC. One-way ANOVA was used to determine the effect of lactation stages on milk yield and milk composition. In the study, mean lactation period and lactation milk yield of Honamli goat were detected as 202.4 days, and 92.6 kg, respectively. The percentages of fat, protein, lactose, total solid, freezing point depression, and somatic cell counts /mL of milk were 2.4%, 4.2%, 5.1%, 12.7%, -0.57 degrees C, 82.8 and 2.9%, 4.2%, 4.7%, 12.7%, -0.59 degrees C, 483 on the 60th and 120th lactation day respectively. Total solids, fat, and protein values significantly increased especially towards the end of lactation (P < 0.05). Lactose value decreased slowly from the beginning to the end of lactation. The somatic cell counts increased in milk particularly at the end of lactation (P < 0.05). The freezing point depression remained stable throughout lactation. It was thought that results of study were important representing the second lactation milk production of Honamli goats that is one of the native goat breeds of Turkey.

Kaynak

Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society

Cilt

72

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.12681/jhvms.26760
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9251

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]
  • Zootekni Bölümü Koleksiyonu [10]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.