• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioactivities and phenolic constituents relationship of Muğla thyme and pine honey of Turkey with the chemometric approach

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (975.2Kb)

Tarih

2021

Yazar

Sıcak, Yusuf
Şahin Yağlıoğlu, Ayşe
Öztürk, Mehmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Sıcak, Y., A. Şahin-Yağlıoğlu, and M. Öztürk. 2021. "Bioactivities and Phenolic Constituents Relationship of Muğla Thyme and Pine Honey of Turkey with the Chemometric Approach." Journal of Food Measurement and Characterization. doi:10.1007/s11694-021-00940-8.

Özet

The chemical ingredients of pine and thyme honey were studied, along with their medicinal activity properties. A method was validated for common honey compounds using LC-TOF/MS to analyze the ingredients. In vitro antiproliferative, antioxidant, anticholinesterase, anti-inflammatory, tyrosinase inhibitory, and urease inhibitory activities were used to investigate the therapeutic potentials. The antiproliferative activity was tested against HeLa, C6 (brain), PC3 (prostate), HT29 (colon), and MCF7 (breast) cancer cell lines while antioxidant activity using β-carotene-linoleic acid, DPPH, ABTS, and CUPRAC assays. Chlorogenic acid, syringic acid, protocatechuic acid, fumaric acid, cinnamic acid, vanillic acid, gentisic acid, salicylic acid, and 4-hydroxybenzoic acid were found in high amount in pine honey and less amount in thyme honey. Pine honey extracts and EtAc extract of thyme honey exhibited significant antiproliferative activity against PC3 and C6 cancer cell lines comparing to 5-fluorouracil. The ethyl acetate extracts of pine and thyme honey displayed essential and higher antioxidant activity than BHT (butylated hydroxytoluene) and α-TOC (α-tocopherol) in all tests. Moreover, the pine honey extracts were more active than that of thyme. The EtAc extracts of both honey extracts exhibited good enzyme inhibitory and anti-inflammatory activity. The ethyl acetate extracts were susceptible to inhibiting butyrylcholinesterase and urease enzymes. The honey studied herein can be said that they contain antioxidant, anticholinesterase, and urease inhibitory compounds, having many beneficial effects. The pine and/or thyme honey are consumed in meals due to their taste and aroma. The results showed that the honey samples, particularly pine honey, are medicinal foods that could be significant for humans who regularly consume them

Kaynak

Journal of Food Measurement and Characterization

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s11694-021-00940-8
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9282

Koleksiyonlar

  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu [25]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.