• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu
  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Anti-Quorum Sensing and Antioxidant Activity of Essential Oils Extracted From Juniperus Species, Growing Spontaneously in Tebessa Region (East of Algeria)

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (1.091Mb)

Tarih

2021

Yazar

Boudiba, Sameh
Tamfu, Alfred Ngenge
Berka, Baya
Ceylan, Özgür

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Boudiba, S., Tamfu, A. N., Berka, B., Hanini, K., Hioun, S., Allaf, K., . . . Ceylan, O. (2021). Anti-quorum sensing and antioxidant activity of essential oils extracted from juniperus species, growing spontaneously in tebessa region (east of algeria). Natural Product Communications, 16(6) doi:10.1177/1934578X211024039

Özet

The chemical composition of essential oils (EOs) extracted from the aerial parts of 2 species of Juniperus was determined by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). In total, 65 and 58 compounds accounting for 90.3% and 89.8% of the whole chemical composition of Juniperus oxycedrus (JO) and Juniperus phoenicea (JP) were identified, respectively, with α-pinene, α-amorphene, terpinen-4-ol, α-terpinene, and β-elemene, as major components. For the first time, the capacity to inhibit quorum-sensing for Chromobacterium violaceum CV026 and CV12472 by the investigated EOs was evaluated. Both oils exhibited good violacein inhibition on CV12472 with 100.0 ± 0.0% inhibition at minimal inhibition concentration (MIC) values. Besides, the quorum-sensing inhibition of CV026 was high at MIC for JO essential oil from fruits (JOF, 16.3 ± 2.0 mm), JO leaves (JOL, 12.5 ± 3.5 mm), JP fruits (JPF, 19.7 ± 2.5 mm), and JP leaves (JPL, 21.1 ± 5.0 mm). On both CV12472 and CV026, essential oil from J. phoenicea leaves was the most active inhibitor. All investigated EOs inhibited swarming motilities in flagellated Pseudomonas aeruginosa (PA01) in a concentration-dependent manner, and those from JP were more active than EOs from JO. Moreover, these EOs showed good antioxidant potential according to DPPH● and FRAP methods, especially the EO from JO leaves with an IC50 DPPH● inhibition value of 20.2 ± 1.0 mg/mL. Based on the obtained results, the investigated EOs are good candidates to combat microbial resistance be used as alternatives to conventional antibiotics, and equally find applications in food biosafety as preservatives

Kaynak

Natural Product Communications

Cilt

16

Sayı

6

Bağlantı

https://doi.org/10.1177/1934578X211024039
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9396

Koleksiyonlar

  • Gıda İşleme Bölümü Koleksiyonu [33]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.