• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF ESSENTIAL OIL OF CITRUS SINENSIS: INTERACTION WITH AMPICILLIN AND FLUCONAZOLE

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (506.2Kb)

Tarih

2020

Yazar

Erdoğan Eliuz, Elif Ayşe
Yabalak, Erdal
Sıcak, Yusuf

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Eliuz, E. E., Yabalak, E., & Sicak, Y. (2020). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Citrus sinensis: interaction with ampicillin and flucanonazole. Rev Roum Chim, 65, 899-907.

Özet

In the present study, the interactions of essential oil (EO) of Citrus sinensis L. Osbeck with two antibiotics (ampicillin and fluconazole), which are commonly used in the treatment of infections, were investigated. C. sinensis was hydrodistilled and the chemical composition of the obtained essential oil was identified by GC-MS (Gas Chromatography-Mass Spectrometry) analyses. The most representative compound of all obtained 18 compounds was d-limonene followed by the other major components such as linalool, alpha-terpineol, beta-myrcene. The MICs (Minimum Inhibitory Concentration) of C. sinensis essential oil were 152.06 mg/mL, 20 mg/mL, 54.41 mg/mL and the IZs (Inhibition Zone) were noted as 3.4 mm, 3.3 mm, 8.3 mm for E. coli, S. aureus for C. albicans, respectively. Antimicrobial performance of antibiotics in combinations with the essential oil on Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans were determined using antimicrobial checkerboard method. According to this model, antagonist effect was observed as 14.29%, 57.14% and 0% for S. aureus, E. coli and C. albicans, respectively. As a result, the use of C. sinensis essential oil with antibiotics can be seen as a disadvantage as it may slow the effect of antibiotics. On the contrary, in another case, the using of C. sinensis essential oil with antibiotics may cause to delaying the resistance mechanisms of bacteria and turn of antagonism to advantage in clinical applications.

Kaynak

REVUE ROUMAINE DE CHIMIE

Cilt

65

Sayı

10

Bağlantı

http://revroum.lew.ro/wp-content/uploads/2020/10/Art%2005.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9475

Koleksiyonlar

  • Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü Koleksiyonu [25]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.