• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of different cell disruption methods on lipid yield of Schizochytrium sp.

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (1.250Mb)

Tarih

2021

Yazar

İsa, Mustafa Hac
Metin, Cansu
Ercan, Ertan
Alpaslan, Yunus

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

1. Hac İsa M, Metin C, Ercan E, Alparslan Y (2021) Effect of different cell disruption methods on lipid yield of Schizochytrium sp.. Journal of the American Oil Chemists' Society. doi: 10.1002/aocs.12551

Özet

In this study, it was investigated to increase the lipid yield of the microalgae Schizochytrium sp., by applying different cell disruption methods; acid treatment with HCl, osmotic shock, enzyme applications and ultrasonic homogenizer were combined with the Bligh and Dyer or Soxhlet methods. In the Soxhlet method, the lipid and fatty acid yields decreased due to the inability of the method to break down the lipid cells sufficiently and the high temperature application. Enzyme application (hemicellulase treatment at 55 degrees C for 2 days) prior to Bligh and Dyer method (BDE) was found more efficient in terms of lipid and DHA yield compared to other methods. BDE process increased the lipid yield to 21.72 +/- 0.74% and DHA content to 19.25 +/- 0.09% from lipid yield of 18.87 +/- 0.4% and DHA content of 18.41 +/- 0.20% by the Bligh and Dyer control (BDC). Major saturated fatty acids were 14:0, 16:0, 18:0, 24:0 and the highest saturated fatty acid was 16:0 (palmitic acid). Lipid health indices such as n-6/n-3, PUFA/SFA, atherogenicity index, thrombogenicity index and hypocholesterolemic/hypercholesterolemic ratios were almost favorable. With this study, appropriate lipid extraction methods were studied to provide an economical and environmental friendly suggestion for future studies to be used in areas such as food, feed and cosmetics grade. It was concluded that the most convenient method among the cell disruption methods was BDE owing to lipid and fatty acid yield.

Kaynak

JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY

Bağlantı

https://doi.org/10.1002/aocs.12551
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9635

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu [54]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.