• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sex- and season-based comparison of lipid and fatty acid profiles of blue crab meat

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Full text (162.0Kb)

Tarih

2022

Yazar

Alpaslan, Yunus
Metin, Cansu
Baygar, Tacnur

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

ALPARSLAN, Y., METIN, C., & BAYGAR, T. (2022). Sex-and season-based comparison of lipid and fatty acid profiles of blue crab meat. Journal of Food & Nutrition Research, 61(1).

Özet

Effects of sex and harvesting season on the lipid and fatty acid profiles of the adult blue crab (Callinectes sapidus) muscle from Koycegiz Lagoon (Mugla, Turkey) were investigated using gas chromatography. Lipid contents of female samples were significantly higher (p < 0.05) than male samples for all season. The dominant fatty acids were eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5 n-3), docosahexaenoic acid (DHA, C22:6 n-3), oleic acid (C18:0) and palmitic acid (C16:0) for all samples. The n-6/n-3 ratio was higher in the male crab meat (0.49) than in the female crab meat (0.44) in autumn and winter season, respectively. Sum of n-3, n-6 fatty acids and polyunsaturated fatty acid (PUFA) level of male crab meat was higher than female blue crabs in all seasons. Sum of monounsaturated fatty acids (MUFA) of all groups was found to be lower than the saturated fatty acids (SFA), which was significantly marked for male individuals during spring and summer season. Similarly, male crabs had high PUFA content in spring and summer while it was low in autumn and winter. Crab meat was found to be an appropriate source of n-3 fatty acids. The results of the study demonstrated that fatty acid profiles display significant differences depending on the sex of the crab.

Kaynak

JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH

Cilt

61

Sayı

1

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12809/9925

Koleksiyonlar

  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu [54]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.