dc.contributor.author | Atasoy, Muhammet | |
dc.contributor.author | Yıldız, Dilek | |
dc.date.accessioned | 2022-09-01T13:22:45Z | |
dc.date.available | 2022-09-01T13:22:45Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | ATASOY Muhammet,YILDIZ Dilek EVALUATION OF TRACE METAL CONTENTS IN MUSHROOM SAMPLES FROM AZDAVAY DISTRICT, KASTAMONU, TURKEY. Mugla Journal of Science and Technology 8, no.1 (2022): 76 - 80. 10.22531/muglajsci.1115724 | en_US |
dc.identifier.issn | 2149-3596 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12809/10257 | |
dc.description.abstract | Mantarlar, önemli bir amino asit, protein ve lif kaynağı oldukları için popüler bir besindir, ancak substrattan metal biriktirme kapasiteleri yüksektir. Bu çalışmada Kastamonu Bölgesi, Azdavay'da orijinal olarak bulunan 21 mantar türünün 5 eser metal (Fe, Cr, Zn, Pb, Se) içeriği atomik absorpsiyon spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Çalışılan mantar numunelerindeki eser metal içerik aralıkları demir için 4.6–3478.7 mg kg-1, krom için 5.1–19.9 mg kg-1, çinko için 10.4– 138.6 mg kg-1, kuşun için 5.8–28.0 mg kg-1 ve selenyum için 0.65–1.47 mg kg-1 olarak tespit edilmiştir. Bağıl standart sapma %10’nun altında bulunmuştur. Yöntemin doğruluğu sertifikalı referans malzemeler (BCR 191 Brown bread, ERM-BD 151 Skimmed milk powder) ile kontrol edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Mushrooms are a popular food because they are an important source of essential amino acids, proteins and dietary fibers, but they have a great capacity to accumulate metals from substrate. Due to this reason, the content of 5 trace metals (Fe, Cr, Zn, Pb, Se) of fruit bodies of 21 fungi species originally found in Azdavay, Kastamonu Region, Turkey were analyzed by atomic absorption spectroscopy. The contents of investigated trace metals in mushroom samples were found to be in the range of 4.6–3478.7 mg kg-1 for Fe, 5.1–19.9 mg kg-1 for Cr, 10.4–138.6 mg kg-1 for Zn, 5.8–28.0 mg kg-1 for Pb and 0.65–1.47 mg kg-1 for Se. The relative standard deviations (R.S.D.) were found below 10%. The accuracy of procedure was confirmed by CRMs (BCR 191 Brown bread, ERM-BD 151 Skimmed milk powder). | en_US |
dc.item-language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.22531/muglajsci.1115724 | en_US |
dc.item-rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Azdavay | en_US |
dc.subject | Mantar | en_US |
dc.subject | Eser metal | en_US |
dc.subject | Azdavay | en_US |
dc.subject | Mushroom | en_US |
dc.subject | Trace metals | en_US |
dc.title | EVALUATION OF TRACE METAL CONTENTS IN MUSHROOM SAMPLES FROM AZDAVAY DISTRICT, KASTAMONU, TURKEY | en_US |
dc.item-title.alternative | AZDAVAY (KASTAMONU, TURKEY) YÖRESİ MANTARLARI ESER METAL İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ | en_US |
dc.item-type | article | en_US |
dc.contributor.department | MÜ, Muğla Meslek Yüksekokulu, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-4312-1876 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-3341-8107 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Atasoy, Muhammet | |
dc.contributor.institutionauthor | Yıldız, Dilek | |
dc.identifier.volume | 8 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 76 | en_US |
dc.identifier.endpage | 80 | en_US |
dc.relation.journal | Mugla Journal of Science and Technology | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |