dc.contributor.author | Kargılıoğlu, Şaban | |
dc.contributor.author | Temur, Emre | |
dc.date.accessioned | 2023-02-20T07:55:06Z | |
dc.date.available | 2023-02-20T07:55:06Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | KARGİGLİOĞLU Ş, Temür E (2022). MUĞLA GASTRONOMİ HARİTASI. Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), 5(3), 1203 - 1215. 10.33083/joghat.2022.195 | en_US |
dc.identifier.issn | 2619-9548 | |
dc.identifier.uri | https://www.joghat.org/uploads/2022-vol-5-issue-3-full-text-196.pdf | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12809/10548 | |
dc.description.abstract | Dünya’da en çok tercih edilen on ülke arasında yer alan Türkiye, genel anlamda deniz-kum-güneş üçlüsü için ziyaret edilmekle birlikte kültür turizmi için de hayli talep görmektedir. Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen şehirlerine sıralı olarak bakıldığında ise, İstanbul, Antalya ve Muğla’nın ilk üçte yer aldığı görülmektedir. Muğla’yı ziyaret eden turistlerin ilk başta; Bodrum, Datça, Fethiye, Marmaris ilçelerini deniz-kum-güneş öncelikli tercih ettikleri görülmekle birlikte çoğunlukla her şey dahil hizmet sunan konaklama işletmelerinde konakladıkları söylenebilmektedir. Son yıllarda butik oteller, glamping, kamp-karavan ve hostellerde konaklamanın özellikle ege bölgesinde yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Muğla’nın dört mevsim turizm hedefine uygun bir destinasyon olduğu düşünülmektedir. Muğla mutfak kültürünün; genellikle sebzeler, yabani ot çeşitleri, yörede yetişen mantar çeşitleri, göce tarhanası, zeytin, zeytinyağı, çam balı ve deniz ürünlerinden oluştuğu bilinmektedir. Muğla ilinin coğrafi işaretli ürünleri incelendiğinde; Muğla Köftesi, Muğla Göce Tarhanası, Muğla Saraylısı, Muğla Çam Balı, Marmaris Çam Balı, Milas Zeytinyağı, Milâs Yağlı Zeytini, Milâs Tepsi Böreği, Kavaklıdere Cevizi ve Bodrum Mandarini olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın amacını, Muğla ilinin mutfak kültürüne ait yiyecek ve içeceklerin literatür taraması ve sonrasında hazırlanan görüşme formları aracılığıyla Muğla Gastronomi Turizmi Haritasının hazırlanması oluşturmaktadır. Araştırmada nitel veri toplama tekniği uygulanmıştır. Hazırlanan gastronomi turizmi haritasının, İl Kültür Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurumları ve turizm işletmelerince kullanılabileceği düşünülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | Turkey, which is among the ten most preferred countries in the world, is not only visited for the sea-sand-sun trio in general, but also highly demanded for its cultural tourism. It is seen that Istanbul, Antalya and Muğla consecutively are in the top three of the most visited cities in Turkey. Although it is seen that the tourists visiting Mugla especially Bodrum, Datça, Fethiye, Marmaris districts prefer sea-sand-sun first, it can be said that they mostly stay in accommodation establishments that offer all-inclusive service.In recent years, we can say that accommodation in boutique hotels, glamping, camping-caravans and hostels has become widespread especially in the Aegean region. Moreover, it is thought that Muğla is suitable for four seasons tourism. Muğla cuisine culture is known for its vegetables, wild herbs, mushrooms grown in the region, goce tarhana, olives, olive oil, pine honey and seafood. On the other hand, Mugla Meatballs, Mugla Goce Tarhanasi, Mugla Saraylisi, Mugla Pine Honey, Marmaris Pine Honey, Milas Olive Oil, Milas Oily Olive, Milas Tray Pastry, Kavaklidere Walnut and Bodrum Mandarin are seen as geographical indication products of Mugla province. The purpose of this research is to prepare the Mugla Gastronomy Tourism Map through the literature review of the food and beverages belonging to the culinary culture of Mugla and the interview forms prepared afterwards. Qualitative data collection technique was used in the research. It is thought that the prepared gastronomic tourism map can be used by tourism enterprises, public institutions and especially the Provincial Directorate of Culture and Tourism. | en_US |
dc.item-language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Eskişehir Osmangazi University | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.33083/joghat.2022.195 | en_US |
dc.item-rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Muğla | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Turizm | en_US |
dc.subject | Gastronomi Turizmi | en_US |
dc.subject | Gastronomi Haritası | en_US |
dc.subject | Muğla | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | Gastronomy Tourism | en_US |
dc.subject | Gastronomy Map | en_US |
dc.title | MUĞLA GASTRONOMİ HARİTASI | en_US |
dc.item-title.alternative | THE GASTRONOMIC MAP OF MUGLA | en_US |
dc.item-type | article | en_US |
dc.contributor.department | MÜ, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-8952-7225 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-7583-7556 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Kargılıoğlu, Şaban | |
dc.contributor.institutionauthor | Temur, Emre | |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1203 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1215 | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Gastronomy Hospitality and Travel | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |