Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKargılıoğlu, Şaban
dc.contributor.authorTemur, Emre
dc.date.accessioned2023-02-20T07:55:06Z
dc.date.available2023-02-20T07:55:06Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationKARGİGLİOĞLU Ş, Temür E (2022). MUĞLA GASTRONOMİ HARİTASI. Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), 5(3), 1203 - 1215. 10.33083/joghat.2022.195en_US
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://www.joghat.org/uploads/2022-vol-5-issue-3-full-text-196.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/10548
dc.description.abstractDünya’da en çok tercih edilen on ülke arasında yer alan Türkiye, genel anlamda deniz-kum-güneş üçlüsü için ziyaret edilmekle birlikte kültür turizmi için de hayli talep görmektedir. Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen şehirlerine sıralı olarak bakıldığında ise, İstanbul, Antalya ve Muğla’nın ilk üçte yer aldığı görülmektedir. Muğla’yı ziyaret eden turistlerin ilk başta; Bodrum, Datça, Fethiye, Marmaris ilçelerini deniz-kum-güneş öncelikli tercih ettikleri görülmekle birlikte çoğunlukla her şey dahil hizmet sunan konaklama işletmelerinde konakladıkları söylenebilmektedir. Son yıllarda butik oteller, glamping, kamp-karavan ve hostellerde konaklamanın özellikle ege bölgesinde yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Muğla’nın dört mevsim turizm hedefine uygun bir destinasyon olduğu düşünülmektedir. Muğla mutfak kültürünün; genellikle sebzeler, yabani ot çeşitleri, yörede yetişen mantar çeşitleri, göce tarhanası, zeytin, zeytinyağı, çam balı ve deniz ürünlerinden oluştuğu bilinmektedir. Muğla ilinin coğrafi işaretli ürünleri incelendiğinde; Muğla Köftesi, Muğla Göce Tarhanası, Muğla Saraylısı, Muğla Çam Balı, Marmaris Çam Balı, Milas Zeytinyağı, Milâs Yağlı Zeytini, Milâs Tepsi Böreği, Kavaklıdere Cevizi ve Bodrum Mandarini olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın amacını, Muğla ilinin mutfak kültürüne ait yiyecek ve içeceklerin literatür taraması ve sonrasında hazırlanan görüşme formları aracılığıyla Muğla Gastronomi Turizmi Haritasının hazırlanması oluşturmaktadır. Araştırmada nitel veri toplama tekniği uygulanmıştır. Hazırlanan gastronomi turizmi haritasının, İl Kültür Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurumları ve turizm işletmelerince kullanılabileceği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractTurkey, which is among the ten most preferred countries in the world, is not only visited for the sea-sand-sun trio in general, but also highly demanded for its cultural tourism. It is seen that Istanbul, Antalya and Muğla consecutively are in the top three of the most visited cities in Turkey. Although it is seen that the tourists visiting Mugla especially Bodrum, Datça, Fethiye, Marmaris districts prefer sea-sand-sun first, it can be said that they mostly stay in accommodation establishments that offer all-inclusive service.In recent years, we can say that accommodation in boutique hotels, glamping, camping-caravans and hostels has become widespread especially in the Aegean region. Moreover, it is thought that Muğla is suitable for four seasons tourism. Muğla cuisine culture is known for its vegetables, wild herbs, mushrooms grown in the region, goce tarhana, olives, olive oil, pine honey and seafood. On the other hand, Mugla Meatballs, Mugla Goce Tarhanasi, Mugla Saraylisi, Mugla Pine Honey, Marmaris Pine Honey, Milas Olive Oil, Milas Oily Olive, Milas Tray Pastry, Kavaklidere Walnut and Bodrum Mandarin are seen as geographical indication products of Mugla province. The purpose of this research is to prepare the Mugla Gastronomy Tourism Map through the literature review of the food and beverages belonging to the culinary culture of Mugla and the interview forms prepared afterwards. Qualitative data collection technique was used in the research. It is thought that the prepared gastronomic tourism map can be used by tourism enterprises, public institutions and especially the Provincial Directorate of Culture and Tourism.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.publisherEskişehir Osmangazi Universityen_US
dc.relation.isversionof10.33083/joghat.2022.195en_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMuğlaen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectTurizmen_US
dc.subjectGastronomi Turizmien_US
dc.subjectGastronomi Haritasıen_US
dc.subjectMuğlaen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectGastronomy Tourismen_US
dc.subjectGastronomy Mapen_US
dc.titleMUĞLA GASTRONOMİ HARİTASIen_US
dc.item-title.alternativeTHE GASTRONOMIC MAP OF MUGLAen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-8952-7225en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7583-7556en_US
dc.contributor.institutionauthorKargılıoğlu, Şaban
dc.contributor.institutionauthorTemur, Emre
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1203en_US
dc.identifier.endpage1215en_US
dc.relation.journalJournal of Gastronomy Hospitality and Travelen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster