Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTığlı Kaytancıoğlu, Ebru Hatice
dc.contributor.authorÖzderin, Sevgin
dc.contributor.authorFakir, Hüseyin
dc.contributor.authorErbaş, Sabri
dc.date.accessioned2023-05-22T10:16:45Z
dc.date.available2023-05-22T10:16:45Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationTığlı Kaytanlıoğlu, E. H. , Özderin, S. , Fakir, H. , Erbaş, S. "Determination of The Essential Oil Components of Some Sage (Salvia Sp.) Species Naturally Distributed in The Isparta Province". Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 23 (2023 ): 1-10en_US
dc.identifier.issn1303-2399 / 1309-4181
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17475/kastorman.1269473
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/10680
dc.description.abstractAim of the study: This study was performed to determine the essential oil components of Salvia Area of study: The study was carried out in two districts (Egirdir and Sarkikaraagac) located at Isparta province in Turkey. Material and methods: The isolation of essential oil components was performed from shoots with leaves and flowers. Qualitative analysis of essential oils was carried out by using a Shimadzu 2010 Plus GC-MS device. The identification of the constituents was carried out by comparing the retention index (RI) and mass spectral data (MS) to those reported in the literature. Main results: As a result of the GC-MS analysis, the major components of the essential oil were (-)caryophyllene oxide (49.56%), beta-vatirenene (7.87%), and alpha-Muurolol (6.78%) in S. tomentosa, sclareol (40.01%), germacrene-D (13.93%) and beta-pinene (11.93%) in S. argentea and eucalyptol (1,8-cineole) (16.6%), beta-pinene (14.7%) and cembrene (10.88%) in S. bracteata. Sclareol, which was determined at a high concentration in S. argentea in this study, is an economically valuable component that is widely used as flavoring in food and tobacco industry and as a perfume ingredient in the cosmetic industry. Highlights: According to this study, the cultivation of S. argentea can provide high economic returns.en_US
dc.description.abstractÇalışmanın amacı: Bu çalışmada Salvia tomentosa Mill., Salvia argentea L. ve Salvia bracteata Bank et Sol. taksonlarının uçucu yağ bileşenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanı: Çalışma Türkiye'de Isparta ilinde bulunan iki ilçede (Eğirdir ve Şarkikaraağaç) gerçekleştirilmiştir. Materyal ve yöntem: Uçucu bileşiklerin izolasyonu, yaprak, çiçek ve sürgünden oluşan kısımlardan yapılmıştır. Uçucu yağların kalitatif analizi, Shimadzu 2010 Plus GC-MS (Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Bileşenlerin tanımlanması, alıkonma indeksi (RI) ve kütle spektral verilerinin (MS) yayınlanan literatürde rapor edilenlerle karşılaştırılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Temel sonuçlar: GC-MS analizi sonucunda uçucu yağın ana bileşikleri (-)-karyofillen oksit (%49.56), β-vatirenen (%7.87), S. tomentosa'da α-Muurolol (%6.78), sclareol (40.01), germacrene-D (%13.93) ve β-pinene (%11.93), S. argentea'da ve okaliptol (1,8-sineole) (%16.60), β-pinene (%14.70) ve cembrene (%10.88) S. bracteata olmuştur. Bu çalışmada S. argentea'da yüksek konsantrasyonda tespit edilen sclareol, gıda ve tütün endüstrisinde aroma verici ve kozmetik endüstrisinde parfüm bileşenin olarak kullanılan ekonomik değeri olan bir bileşiktir. Araştırma vurguları: Bu çalışmaya göre S. argentea yetiştiriciliği yüksek ekonomik getiri sağlayabilir.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.publisherKASTAMONU UNIVen_US
dc.relation.isversionof10.17475/kastorman.1269473en_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSalviaen_US
dc.subjectEssential oilen_US
dc.subjectEssential oil componentsen_US
dc.subjectGC-MSen_US
dc.subjectIspartaen_US
dc.subjectTürkiyeen_US
dc.subjectAdaçayıen_US
dc.subjectUçucu yağen_US
dc.subjectUçucu yağ bileşenlerien_US
dc.titleDetermination of The Essential Oil Components of Some Sage (Salvia Sp.) Species Naturally Distributed in The Isparta Provinceen_US
dc.item-title.alternativeIsparta İlinde Doğal Olarak Yayılış Gösteren Bazı Ada çayı (Salvia sp.) Türlerinin Uçucu Yağ Bileşenlerinin Belirlenmesien_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Köyceğiz Meslek Yüksekokulu, Ormancılık Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4511-5229en_US
dc.contributor.institutionauthorÖzderin, Sevgin
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage10en_US
dc.relation.journalKASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTYen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster