• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Improving the nutritional quality of cereals and legumes by germination

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (10.98Mb)

Tarih

2023

Yazar

Şenlik, Ayşe Seda
Alkan, Derya

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Şenlik A.S., Alkan D. (2023): Improving the nutritional quality ofcereals and legumes bygermination. CzechJ.FoodSci.

Özet

Cereal and legume grains are germinated to improve their nutritional and sensory qualities. This study investigated the effect of germination on the physicochemical properties of some grains and legumes grown in Turkiye. At the end of the germination for 48 h and 96 h at 24 +/- 1 degrees C, carbohydrate, protein, lipid, dietary fibre, dry matter, ash, total phenolic content, antioxidant capacity and colour analyses of the germinated grains were determined. The results indicated that the germina-tion process increased the phenolic content of all samples. The legume seeds' 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity significantly increased with germination. The germination process significantly decreased the total car-bohydrate contents of the samples. A statistically significant decrease was found for the protein content of barley and corn, especially by 48 h of germination. The lipid content of cereal grains decreased as germination progressed. It might be reco-mmended to improve the functional properties of cereals and legumes by germination and their use in the food industry.

Kaynak

CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES

Bağlantı

https://doi.org/10.17221/44/2023-CJFS
https://hdl.handle.net/20.500.12809/11070

Koleksiyonlar

  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu [16]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.