Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorToksoy, Aysel
dc.contributor.authorBeyatlı, Yavuz
dc.contributor.authorAslım, Belma
dc.date.accessioned2020-11-20T16:45:32Z
dc.date.available2020-11-20T16:45:32Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.issn1300-0128
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/5440
dc.descriptionWOS: 000083570900005en_US
dc.description.abstractIn this research, a total of 97 Lactobacillus were isolated from 10 different sausage and sosis samples obtained from different markets. Identification results showed that 39 (41.1%) isolates belong to the species L. plantarum. Amount of lactic acid and H2O2 produced for the strains were 0.61-0.88% and 1.80-3.45 mu g/ml respectively. For qualitative determination, Triple Sugar Iron (TSI) Agar medium was used for H2S production by the strains. Inhibition activity of bacteriocins and/or bacteriocin-like substances of the L. plantarum strains against some food contaminants and pathogen bacteria (E. coli, B. subtilis, coag. (+) and coag. (-) S. aureus, P. aeruginosa) were determined by the agar diffusion method. It was observed that some of the strains produced bacteriocins and/or bacteriocin-like substances and inhibited some of the test bacteria. Results showed that the strains produced different amount of metabolic compounds and they varied in their inhibition effect on the test bacteria.en_US
dc.description.abstractBu araştırmada, piyasada satılan 10 değişik marka sucuk ve sosis örneğinden Lactobacillus cinsine dahil toplam 97 adet bakteri izole edilmistir. Identifikasyon sonuçları, bunların 39 adedinin (%41.1) Lactobacillus plantarum olduğunu göstermistir. Identifiye edilen suşların oluşturdukları laktik asit miktarının %0.61-0.88; H2O2 miktarının 1.80-3.45 μg/ml arasında olduğu belirlenmiştir. Suşların H2S üretimleri Triple Sugar Iron (TSI) Agar besiyerinde kalitatif olarak saptanmıstır. Suşların genel inhibisyon etkileri ve bakteriosin ve / veya bakteriosin benzeri maddelerden kaynaklanan inhibisyon etkileri bazı gıda kontaminantları ve gıda kaynaklı patojen bakteriler (Escherichia coli, Bacillus subtilis, koag.(+) ve koag.(-) Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa) üzerinde agar diffüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Bazı suşlarında bakteriosin veya bakteriosin benzeri inhibitörik madde oluşturduğu ve bazı test bakterileri üzerinde etkili olduğu gözlenmistir. Arastırma sonuçları, L. plantarum suşlarının değişik miktarlarda metabolik ürünler sentezlediğini ve test bakterileri üzerinde değişik oranlarda inhibisiyon etkilerinin olduğunu göstermiştir.
dc.item-language.isoturen_US
dc.publisherScientific Technical Research Council Turkey-Tubitaken_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectmeat productsen_US
dc.subjectL-plantarumen_US
dc.subjectmetabolic compoundsen_US
dc.subjectbacteriocinen_US
dc.subjectantimicrobial activityen_US
dc.titleStudingon metabolic and antimicrobial activities of some L-plantarum strains isolated from sausagesen_US
dc.item-title.alternativeSucuk ve Sosislerden Izole Edilen Lactobacillus plantarum Suşlarının Bazı Metabolik ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Incelenmesi
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorToksoy, Aysel
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage533en_US
dc.identifier.endpage540en_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Veterinary & Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster