Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDizel, Taner
dc.contributor.authorKuşkun, Tolga
dc.contributor.authorEfe, Hacı Hasan
dc.contributor.authorKasal, Ali
dc.date.accessioned2020-11-20T17:18:10Z
dc.date.available2020-11-20T17:18:10Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1308-6693
dc.identifier.issn1308-6693
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpnek5EZzRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/6621
dc.description.abstractBu çalışmada; Ege Bölgesi'nin kıyı ve iç kesimi restoranlarının karşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Bu sebeple Ege Bölgesi'nin en kalabalık şehirleri olan İzmir ve Denizli illeri örnek olarak seçilmiş, bu illerin şehir merkezlerinde bulunan yeme-içme mekânları (restoranlar) tasarım kriterleri açısından incelenmiştir. Bu amaçla, İzmir ve Denizli'de bulunan (20x2=40) toplam 40 adet yeme-içme mekânı (restoran) değerlendirilmek üzere incelemeye alınmıştır. Çalışma kapsamında incelenen yeme-içme mekânlarında fotoğraflama işlemleri yapılmış, bazı donatı elemanlarının ölçüleri alınmış ve ergonomik kriterlere uygunluğu incelenmiş, toplam 25 sorudan oluşan bir anket uygulanarak yeme-içme mekanlarına ait bilgiler ve tasarım kriterleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda incelenen yeme-içme mekânlarında ergonomik olmayan mobilya ve donatı elemanlarının kullanımının kullanıcılarda bazı sağlık sorunları oluşturabileceği ve olumsuz psikolojik etkilere sebep olabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu mekânlarda yeme-içme gereksinimlerini gidermek isteyen kullanıcıların daha rahat bir ortamda ve daha işlevsel donatı elemanlarıyla bu ihtiyaçlarını giderebilmeleri için öneriler ortaya konulmuşturen_US
dc.description.abstractIn this study, restaurants were investigated with design criteria. For this purpose, totally 40 restaurants were investigated for assessment in İzmir and Denizli. Within the scope of study, some members measurement and photographs were taken and investigated to acceptable for ergomic criteria or not. However, 25question survey was carried out and, informations and design criterias of restaurans were evaluated. At the end of the study, it was established that some of furnitures and members which are not ergonomics could be a reason of physiological and psychological healthy problems. As a result, consumers should be more relax places and use functional members for these activitiesen_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEge Bölgesi’nde Bulunan Restoranların Ergonomik Tasarım Kriterleri Açısından İncelenmesi (İzmir-Denizli Örneği)en_US
dc.item-title.alternativeInvestigation of Ergonomic Design Criterias in the Restautants Based in Aegean Regionen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempPamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri Bölümü, Denizli, Türkiye,; Muğla Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, Muğla, Türkiye,; Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü, Ankara, Türkiye; Muğla Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, Muğla, Türkiye,en_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issueErgonomi 2016en_US
dc.identifier.startpage247en_US
dc.identifier.endpage256en_US
dc.relation.journalMühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster