Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBekar, Aydan
dc.contributor.authorBalcı, İlker
dc.date.accessioned2020-11-20T17:19:35Z
dc.date.available2020-11-20T17:19:35Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2148-1237
dc.identifier.issn2587-0114
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRrNE1qRXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/6869
dc.description.abstractTürkiye'de yaklaşık 8,7 milyon olduğu tespit edilen engelli bireyler, yiyecek-içecek işletmelerinin girişinden başlayarak çıkışına kadar birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Ancak engelli bireyler de her sağlıklı birey gibi yiyecek-içecek işletmelerinden faydalanma hakkına sahiptir. Bu nedenle bu çalışma, engelli bireylerin bakış açısıyla yiyecek-içecek işletmelerinde karşılaşılan sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Veriler, ortopedik, görme, konuşma ve işitme engelli 287 bireyden anket formu kullanılarak toplanmıştır. Engelli bireylerin işletmedeçoğunlukla giriş kapıları, rampalar, mekân içindeki saksı vb. objeler, aydınlatma gibi tasarımsal unsurlar ile ilgili sorunlar yaşadıkları; karşılaşılan sorunlar ile engel durumu ve işletmeyi ziyaret sıklığı arasında çoğunlukla istatiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe people with disabilities, whose number is about 8.7 million in Turkey, confront with some problems at food and beverage facilities from entering to exiting. However they have the right to make use of these facilities as much as every single healthy person. This study presents the determination of handicapped people's problems at food and beverage facilities and the evaluation of spatial design of food and beverage facilities with regard to disabled people. The data was collected via a questionnaire conducted with 287 orthopedically handicapped, visually handicapped, speech handicapped and hearing impaired people. As a result of this study, it was determined that handicapped people had problems mostly with entrance doors, ramps, objects like flowerpots and schematic factors like lighting at food and beverage facilities and also it was found out that there was a statistically significant difference between the problems and the disability of the person and visit frequency.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEngelli Bireylerin Bakış Açısıyla Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerilerien_US
dc.item-title.alternativeThe Problems Confronted By the Disabled People in Food And Beverage Facilities And Solution Suggestionsen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume50en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage110en_US
dc.identifier.endpage123en_US
dc.relation.journalÜçüncü Sektör Sosyal Ekonomien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster