KÖYCEĞİZ LAGÜNÜ’NDEN AVLANAN FARKLI KEFAL (Mugilidae) TÜRLERİNİN DUYUSAL, KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN BELİRLENMESİ
Abstract
Bu çalışmada, Muğla Köyceğiz Lagünü'ne giren farklı kefal türlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan et kalitesinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca her bir kefal türünün et verimi de belirlenmiştir. Bu çalışma Temmuz 2015 ile Haziran 2016 arasında gerçekleştirilmiştir. Köyceğiz Lagünü'nden avlanan dört kefal türünün (Mugil cephalus, Liza aurata, Liza saliens ve Chelon labrosus) et verimi, duyusal, kimyasal (pH, TVB-N, TMA-N, TBA) ve mikrobiyolojik (Toplam mezofilik bakteri, toplam psikrotrofik bakteri ve toplam koliform bakteri) açıdan kalite değerleri tespit edilmiştir. M. cephalus; Mayıs ve Eylül ayları arasında, L. aurata; Ocak, Şubat, Mart, Haziran, Temmuz, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında, L. saliens; Mayıs, Temmuz ve Ağustos aylarında, C. labrosus ise Ocak, Mart, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında temin edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; duyusal açıdan tüm kefal türlerinin çok taze (birinci kalite) balıklar olduğu panelistler tarafından belirlenmiştir. Kefal balıklarının kimyasal ve mikrobiyolojik analiz verilerine göre; bütün türler için tüketilebilir limit değerlerinin çok altında bulunmuştur. M. cephalus, L. aurata, L. saliens ve C. labrosus türlerinin et verimi ise; dişi bireyleri için sırasıyla % 39.60, 38.37, 47.31 ve 49.56; erkek bireyleri için % 42.40, 40.04, 44.73 ve 46.51 olarak belirlenmiştir In this study, it is aimed to detect the sensory, chemical and microbiological quality aspects of diffrerent mullet species that enter Muğla Köyceğiz Lagoon. The meat yield of each mullet is also determined. This study was conducted between July 2015 and June 2016. Meat yield, sensory, chemical (pH, total volatile base nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA), trimethyl-amine nitrogen (TMA-N) and microbiological (total viable bacteria, total psychrotrophic bacteria and total coliform bacteria counts) analysis were carried out for four mullet species (Mugil cephalus, Liza aurata, Liza saliens and Chelon labrosus) caught in Köyceğiz Lagoon. M. cephalus was seen on along May and September months; L. aurata was seen on January, February, March, June, July, November and December; L. saliens was seen on May, July and August; C. labrosus was seen on January, March, May, June, July, August and September. According to results of this study; all grey mullet species were sensorially evaluated as very fresh fish (first quality) by panelists. Chemical and microbiological analysis results were found to be under the consumable limit for all mullet species. Meat yield of M. cephalus, L. aurata, L. saliens and C. labrosus was 39.60, 38.37, 47.31 and 49.56% for female and 42.40, 40.04, 44.73 and 46.51% for male, respectively