Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYiğit, Murat
dc.contributor.authorBulut, Musa
dc.contributor.authorErgün, Sebahattin
dc.contributor.authorGüroy, Derya
dc.contributor.authorKarga, Mustafa
dc.contributor.authorKesbiç, Osman Sabri
dc.contributor.authorGüroy, Betül
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:37Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:37Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1307-234X
dc.identifier.issn1307-234X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRJNU5ERXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7584
dc.description.abstractBu çalışmada çipura yemlerinde balık ununun bir kısmı yerine mısır glüten ununun (CGM) kullanılabilirliği incelenmiştir. Araştırmada hamsi unu, artan miktarlarda (0%, 10%, 20% ve 30%) mısır glüten unu ile ikame edilerek hazırlanan dört farklı deneysel yemlerle (izo-nitrojenik ve izo-kalorik, %52 protein ve %10 yağ, 19 kJ/g yem) yavru çipura balıkları (ortalama ağırlık 1,5 g) günde 2 kez olmak üzere beslenmişlerdir. Üç tekerrürlü olarak 45 gün süreyle gerçekleştirilen çalışma, Kapalı Devre Üretim (RAS) sisteminde ve 18±2 °C’lik su ortamında yürütülmüştür. Deneme grupları arasında %10 CGM içeren yem grubunda elde edilen büyüme performansı değerlendirildiğinde, %100 balık unu (FM) içeren kontrol yem grubu ile benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Deneme süresince tüm gruplarda yaşam oranı %100 olarak kaydedilmiştir. Yemdeki CGM ilavesi %20 ve %30 olan deneme gruplarında elde edilen büyüme performansı ile yem verimliliği ve protein verimliliği değerlerinin kontrol grubunda ve %10 CGM grubunda elde edilen verilere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ancak, bu farklılıklar CGM10 ve CGM20 grupları arasında istatistiksel yönden önemsiz olarak kaydedilmiştir. Büyüme performansına ilişkin ekonomik verimlilik analizlerine göre elde edilen sonuçlar da deneme grupları arasında en büyük kazancın ve karlılık oranının %10 CGM içeren yem grubunda elde edildiği anlaşılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, herhangi bir amino asit desteği olmaksızın, sadece mısır glüten unu kullanımının, yavru çipura balıklarında büyüme performansı, yem verimliliği veya ekonomik indeksler açısından herhangi bir olumsuz etki göstermeyeceği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe utilization of corn gluten meal (CGM) was evaluated as a partial fish meal (FM) substitute in practical diets for gilthead sea bream juveniles. Four test diets (isonitrogenous and isocaloric, 52% protein and 10% lipid, 19 kJ/g diet) containing increasing levels of CGM were formulated to replace anchovy meal at levels of 0%, 10%, 20%, and 30%. Triplicate groups of juvenile sea bream (initial body weight of 1.5 g) were reared in a Recirculating Aquaculture System (RAS) over 45 days at 18± 2° C. Fish fed a diet containing 10% of CGM showed comparable growth performance similar to the control diet containing FM as the sole protein source. No mortality was observed in all treatment groups. Dietary CGM inclusion levels of 20% and 30% showed lower growth performance, feed utilization, and protein efficiency compared to the control and the 10% CGM inclusion diets. However these values were not significantly different among fish fed the CGM10 and CGM20 diets. Economical analyses also confirmed the growth related experimental results in terms of best profit obtained with the 10% CGM inclusion diet. Results in the present study showed that CGM alone without any amino acid supplements can substitute FM up to 10% with no adverse effects on growth performance, feed utilization, or economical inputs in gilthead sea bream juveniles.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.titleUtilization of corn gluten meal as a protein source in diets for gilthead sea bream (Sparus aurata L.) juvenilesen_US
dc.item-title.alternativeÇipura (Sparus aurata L.) yavru yemlerinde mısır gluten ununun protein kaynağı olarak kullanımıen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Çanakkale, Türkiye; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Çanakkale, Türkiye; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Çanakkale, Türkiye; Yalova Üniversitesi, Armutlu Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümü, Yalova, Türkiye; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Çanakkale, Türkiye; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Çanakkale, Türkiye; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Çanakkale, Türkiye; Muğla Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü, Muğla, Türkiye; Yalova Üniversitesi, Armutlu Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümü, Yalova, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage63en_US
dc.identifier.endpage73en_US
dc.relation.journalJournal of FisheriesSciences.comen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster