Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYapıcı, Hatice Hasanhocaoğlu
dc.contributor.authorBaygar, Taçnur
dc.contributor.authorMetin, Cansu
dc.contributor.authorAlparslan, Yunus
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:43Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:43Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2149-0473
dc.identifier.issn2149-0473
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpFNE5UUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7611
dc.description.abstractBu çalışmada Muğla (Türkiye) ilindeki endemik ağaç türlerinden biri olan günlük ağacı yapraklarından elde edilen ekstraktın, kültür levreğinin kalitesi ve raf ömrü üzerine doğal bir koruyucu olarak etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kurutulduktan sonra ekstrakte edilmiş olan günlük ağacı yapraklarından %0.1, %0.5 ve %1'lik oranlarda hazırlanan solüsyonlar içerisine levrek balıkları daldırılmış ve buzdolabı şartlarında (4±2°C) kalite değişimleri ve raf ömrü tespit edilmiştir. Kalite analizleri sonucunda duyusal olarak kontrol grubu örneklerinin 15. günde, günlük ağacı yaprak ekstraktı içeren bütün grupların ise 18. günden sonra bozulduğu tespit edilmiştir. Özellikle oksidasyon göstergesi olan TBA açısından ektraksiyon grupları ile kontrol grubu arasında önemli bir fark bulunurken, mikrobiyolojik açıdan önemli bir fark yakalanamasa da %1 günlük ağacı yaprak ekstraktının özellikle toplam Enterobacteriaceae açısından diğer gruplara oranla daha etkili olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda sığla ekstraktı uygulanan levrek balıklarının raf ömrünün duyusal olarak kontrol grubuna oranla 3 gün daha fazla olduğu görülmüştüren_US
dc.description.abstractThis study aim to establish effect of extract, obtained from leaves of incense tree, an endemic and relict tree species in Muğla (Turkey), as natural preservative on quality and shelf life of the culture sea bass. For this purpose, after a solution was prepared in a ratio of 0.1%, 0.5% and 1% from the leaves of incense tree that has been extracted after drying, sea basssubmerged into this solutions and quality changes and shelf life was determined at refrigerator conditions (4± 2° C). As a result of the quality analysis, control group samples got spoilt at 15th day in terms of sensory, whereas all the groups, con-sisting of leaf extract of incense tree, were found to deterio-rate after 18 days. While there were significant difference es-pecially in oxidation index; TBA between control group and groups with the extraction, not an important difference could be found in terms of microbiology. Nevertheless 1% extract solution was more effective over Enterobacteriaceaecom-pared to the other groups. At the end of the study, it was ob-served that shelf life of sea bass with sweetgum extract was 3 days more than the shelf life of the control group in sensorial way.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleGÜNLÜK AĞACI (Liquidambar orientalis) YAPRAKLARINDAN ELDE EDİLEN EKSTRAKTIN KÜLTÜR LEVREĞİNİN (Dicentrarchus labrax) RAF ÖMRÜ VE ET KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİen_US
dc.item-title.alternativeDetermination of the Effects of Sweetgum Extract Obtained from Incense Tree (Liquidambar orientalis) on the Shelf Life and Quality of Cultured Sea Bassen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume1en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage166en_US
dc.identifier.endpage177en_US
dc.relation.journalJournal of Food and Health Scienceen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster