dc.contributor.author | Ayazlar, Reyhan Arslan | |
dc.contributor.author | Gün, Gamze | |
dc.date.accessioned | 2020-11-20T17:32:02Z | |
dc.date.available | 2020-11-20T17:32:02Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpZMU5EUTNOdz09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12809/7676 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, lüks restoran müşterilerinin fiziksel çevre unsurlarını algılamalarında demografik özellikler ve satın alma davranışları açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, tüketicilerin İstanbul'da faaliyet gösteren lüks restoran işletmelerindeki fiziksel çevre unsurlarına yönelik algılarına odaklanılmıştır. Araştırma sonunda 395 restoran müşterisinden veri elde edilmiştir. Bulguların elde edilmesi sürecinde faktör analizi, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, t testi ve varyans analizi gibi istatistiki testler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların en fazla algıladıkları fiziksel çevre unsuru ambiyans olarak belirlenirken; masa düzeni en az algılanan faktör olmuştur. Araştırma bulguları kapsamında tüketicilerin yaş ve harcama tutarı ile fiziksel çevre unsurlarını değerlendirmelerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir | en_US |
dc.description.abstract | This study aims to reveal whether there were significant differences among luxury restaurant customers’perceptions of physical environment elements in terms of their demographic features and purchase behavior. In this direction, this study focused the customers’ perceptions of physical environment elements of restaurants which are operated in İstanbul. 395 data were gathered at the end of the survey. Factor analysis, reliability and validity tests, t test and ANOVA were used to analyse the gathered data. According to the findings, ambience was determined as the most perceived physical environment element whereas table setting was found as the least perceived factor. The differences among customers’ age and expenditure amount and their perceptions of physical environment elements were also explored. | en_US |
dc.item-language.iso | tur | en_US |
dc.item-rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm | en_US |
dc.title | Restorandaki Fiziksel Çevre Unsurlarının Algılanması | en_US |
dc.item-title.alternative | (The Perception of Physical Elements in Restaurants) | en_US |
dc.item-type | article | en_US |
dc.contributor.department | MÜ | en_US |
dc.contributor.departmentTemp | Muğla Sıtkı Koçman University, Tourism Faculty, Muğla/Turkey; Muğla Sıtkı Koçman University, Tourism Faculty, Muğla/Turkey | en_US |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.identifier.issue | Special Issue 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 138 | en_US |
dc.identifier.endpage | 150 | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Eleman | en_US |