Muğla Halk pazarında satışa sunulan ev yapımı peynirlerin mikrobiyolojik özellikleri
Abstract
Bu çalışmada, Muğla Halk Pazarında satışa sunulan.ev yapımı peynirlerin bazı mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla tüketime sunulan 26 adet peynir örneği incelenmiştir. Peynir örneklerinde ortalama olarak toplam aerob mezofıl canlı bakteri sayısı $1.0x10^8$ kob/g, koliform grubu bakteriler $3.2x10^5$ kob/g, Escherichia coli %53.2, Staphylococcus aureus $1.3x10^4$ kob/g, Psikrofilik bakteriler 3.0xl04 kob/g, Proteolitik bakteriler %92.3, maya ve küf $1.0x10^6$ kob/g olarak tespit edilmiş olup Salmonella spp.'ye rastlanmamıştır. Araştırma sonucunda Muğla yöresi ev yapımı peynir örneklerinin incelenen mikrobiyolojik özelliklerinin iyi olmadığı belirlenmiştir. In this study, the microbiological characteristics of home made cheese samples sold in Muğla open air market were analyzed. For this purpose, 26 cheese samples were taken. The average quantity of total aerob meshophil bacteria $1.0x10^8$ cfu/g, Coliform group bacteria $3.2x10^5$ cfu/g, Escherichia coli %53.2, Staphflococcus aureus $1.3x10^4$ cfu/g, Psychhrophilic bacteria $3.0x10^4$ cfu/g, Proteolytic bacteria %92.3, Yeast and mold $1.0x10^6$ cfu/g were found but Salmonella spp. was not found. As a conclusion, the examtnined home made cheese samples were inadequate in regards of microbiological characteristics.