dc.contributor.author | Özay, Cennet | |
dc.contributor.author | Uluköy, Gülşen | |
dc.contributor.author | Mammadov, Ramazan | |
dc.contributor.author | Sayın, Zeynep | |
dc.date.accessioned | 2020-11-20T17:33:33Z | |
dc.date.available | 2020-11-20T17:33:33Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 1300-7688 | |
dc.identifier.issn | 1308-6529 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpJek1UVTRPQT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12809/7942 | |
dc.description.abstract | Cyclamen L. is a member of Primulaceae family, a geophyte, which have been utilized for their biological activities in folk medicine. The aim of this study is to investigate the antibacterial activity of three Cyclamen species on some fish pathogens as well as their radical scavenging activity potentials. C. cilicium Boiss. & Heldr., C. pseudibericum Hildebr. and C. hederifolium Aiton were collected from different regions in Turkey. Cyclamen tubers were extracted in ethanol and then DPPH, ABTS and NO methods were utilized for the assurance of radical scavenging activities of the extracts. Antibacterial activity of the extracts were determined in vitro against five bacterial fish pathogens, namely, Vagococcus salmoninarum, Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae, Vibrio anguillarum and Yersinia ruckeri. All the tested tuber extracts exhibited moderate antibacterial activity against four bacteria and the radical scavenging activity in the order of potency: C. cilicium>C. pseudibericum>C. hederifolium. In conclusion, this study showed that the Cyclamen species have moderate antibacterial activity against fish pathogenic bacteria except V. anguillarum. | en_US |
dc.description.abstract | Sıklamen (Cyclamen L.) Primulaceae familyasının bir üyesi olup, geofit bitki olarak biyolojik aktivitelerinden dolayı halk arasında tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, üç sıklamen türünden elde edilen ekstraktların balık patojenleri üzerindeki antibakteriyel aktivitelerini ve radikal süpürme aktivite potensiyellerini belirlemektir. Bu çalışmada kullanılan türler; C. cilicium Boiss. & Heldr., C. pseudibericum Hildebr. ve C. hederifolium Aiton, Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmıştır. Sıklamen yumruları etanolde ekstrakte edilmiş ve daha sonra ekstraktlardaki radikal süpürme aktivitelerinin belirlenmesi için DPPH, ABTS ve NO metodları kullanılmıştır. Sıklamen bitki ekstraktlarının antibakteriyel aktivitesi in vitro yöntemle beş bakteriyel balık patojenine (Vagococcus salmoninarum, Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae, Vibrio anguillarum ve Yersinia ruckeri) karşı belirlenmiştir. Yumrulardan elde edilen ekstraktlarının test edilen tüm bakterilere karşı V. anguillarum hariç antibakteriyel aktivite sergilediğini ve radikal süpürme aktivitesinin en yüksekten en düşüğe sırasıyla C. cilicium>C. pseudibericum>C. hederifolium olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, test edilen Sıklamen türlerinin su ürünleri yetiştiriciliğinde görülen patojen bakteriler üzerinde V. anguillarum hariç orta düzeyde antibakteriyel etkinliğe sahip olduğunu göstermiştir. | en_US |
dc.item-language.iso | eng | en_US |
dc.item-rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Tarımsal Ekonomi ve Politika | en_US |
dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Bahçe Bitkileri | en_US |
dc.subject | Bitki Bilimleri | en_US |
dc.subject | Ziraat, Toprak Bilimi | en_US |
dc.subject | Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması | en_US |
dc.subject | Biyoloji | en_US |
dc.subject | Kimya, Analitik | en_US |
dc.subject | Kimya, Uygulamalı | en_US |
dc.subject | Kimya, İnorganik ve Nükleer | en_US |
dc.subject | Kimya, Tıbbi | en_US |
dc.subject | Kimya, Organik | en_US |
dc.subject | Fizikokimya | en_US |
dc.subject | Ekoloji | en_US |
dc.subject | Entomoloji | en_US |
dc.subject | Çevre Bilimleri | en_US |
dc.subject | Genetik ve Kalıtım | en_US |
dc.subject | Limnoloji | en_US |
dc.subject | Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi | en_US |
dc.subject | Matematik | en_US |
dc.subject | Mantar Bilimi | en_US |
dc.subject | Kuş Bilimi | en_US |
dc.subject | Fizik, Uygulamalı | en_US |
dc.subject | Fizik, Atomik ve Moleküler Kimya | en_US |
dc.subject | Fizik, Katı Hal | en_US |
dc.subject | Fizik, Akışkanlar ve Plazma | en_US |
dc.subject | Fizik, Matematik | en_US |
dc.subject | Fizik, Nükleer | en_US |
dc.subject | Fizik, Partiküller ve Alanlar | en_US |
dc.subject | İstatistik ve Olasılık | en_US |
dc.subject | Su Kaynakları | en_US |
dc.subject | Zooloji | en_US |
dc.subject | Mimarlık | en_US |
dc.subject | Hücre ve Doku Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Bilgisayar Bilimleri, Yapay Zeka | en_US |
dc.subject | Bilgisayar Bilimleri, Sibernitik | en_US |
dc.subject | Bilgisayar Bilimleri, Donanım ve Mimari | en_US |
dc.subject | Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri | en_US |
dc.subject | Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Bilgisayar Bilimleri, Teori ve Metotlar | en_US |
dc.subject | İnşaat ve Yapı Teknolojisi | en_US |
dc.subject | Savunma Bilimleri | en_US |
dc.subject | Enerji ve Yakıtlar | en_US |
dc.subject | Mühendislik, Hava ve Uzay | en_US |
dc.subject | Mühendislik, Kimya | en_US |
dc.subject | İnşaat Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Mühendislik, Elektrik ve Elektronik | en_US |
dc.subject | Çevre Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Mühendislik, Jeoloji | en_US |
dc.subject | Endüstri Mühendisliği | en_US |
dc.subject | İmalat Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Mühendislik, Makine | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.subject | Orman Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Jeokimya ve Jeofizik | en_US |
dc.subject | Jeoloji | en_US |
dc.subject | Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Seramik | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Özellik ve Test | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Kaplamalar ve Filmler | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Kompozitler | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Kâğıt ve Ahşap | en_US |
dc.subject | Malzeme Bilimleri, Tekstil | en_US |
dc.subject | Metalürji Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Maden İşletme ve Cevher Hazırlama | en_US |
dc.subject | Nanobilim ve Nanoteknoloji | en_US |
dc.subject | Nükleer Bilim ve Teknolojisi | en_US |
dc.subject | Robotik | en_US |
dc.subject | Telekomünikasyon | en_US |
dc.subject | Taşınım Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | Radical Scavenging Activity and Antibacterial Effect of Three Cyclamen L. Tuber Extracts on Some Fish Pathogens | en_US |
dc.item-title.alternative | Üç Sıklamen Yumru Ekstraktının Radikal Süpürme Aktivitesi ve Bazı Balık Patojenleri Üzerindeki Antibakteriyel Etkisi | en_US |
dc.item-type | article | en_US |
dc.contributor.department | MÜ | en_US |
dc.contributor.departmentTemp | Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Denizli, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Muğla, Türkiye; Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Denizli, Türkiye; Muğla Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Muğla, Türkiye | en_US |
dc.identifier.volume | 22 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 562 | en_US |
dc.identifier.endpage | 568 | en_US |
dc.relation.journal | Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Eleman | en_US |