Farklı kalsiyum bilekşiklerinin karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
Abstract
Farklı kalsiyum kaynaklarının karpuz (Citrullus lanatus) bitkisinde verim, beslenme ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Tarla denemesi şeklinde kurulan denemede temel gübre olarak 15:15:15 kompoze gübre uygulanmış, çiçeklenme döneminden önce de NH4NO3 verilmiştir. Calne $[Ca(OH)_2+CaCO_3]$ , fide dikimi öncesinde 100,150,200,250 kg/da dozlarında toprağa uygulanıp karıştırılmış, Kalsiyum Nitrat $[Ca(NO_3)_2]$ ise çiçeklenme döneminden başlayarak % 1, 2, 3 dozlarında 15'er gün arayla 3 kez yapraktan uygulanmıştır. Calne ve Kalsiyum Nitrat uygulamalarına bağlı olarak yaprak örneklerinin N, K ve Ca kapsamları artmış, P ve mikro element kapsamları azalmıştır.Verim ve SÇKM (brix) değerleri acısından en iyi sonuçlar 200 kg/da Calne ve 2% Kalsiyum Nitrat uygulamalarıyla elde edilmiştir.Kalsiyum uygulamaları, dozlara göre değişmekle beraber karpuz bitkisinde verim, SÇKM (brix) ve kabuk kalınlığı kriterlerini değişik seviyelerde etkilemiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular; yapraktan ve topraktan uygulanan farklı çeşit ve dozlarda kalsiyum bileşiklerinin, karpuz bitkisinde verim, kalite ve beslenme durumu üzerine etkili olduğu yönündedir. It was investigated the effects of various calcium compounds on the fruit yield, nutrition and some quality parameters of watermelon (Citrullus lanatus). In this experiment designed in the field, composed fertilizer (15:15:15) was applied as a base dressing. Before blooming a further $NH_4NO_3$ was applied. Calne $[Ca(OH)_2+CaCO_3]$, was mixed into soil at the 100,150,200,250 kg/da rates before seedling -stage. Calcium Nitrate $[Ca(NO_3)_2]$, was also sprayed to leaves from blooming stage at the 1, 2 and 3% rates up to day 15 once a two-week period and 3 times in total. Increasing Calne and Calcium Nitrate rates enhanced the concentrations of N, K and Ca in leaves but reduced leaf P and micronutrients contents. Calne at the rates of 200 kg/da and 2% Calcium Nitrate produced the highest fruit yield and brix values. Calcium treatments affected the fruit yield, brix and bark thickness depending on the application rates. It can be concluded that calcium forms and rates can affect the fruit yield, quality and nutrition of watermelon.