• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

GROWTH ABILITY OF BACTERIOCINOGENIC STRAINS IN MILK AND THEIR BACTERIOCIN ACTIVITY AGAINST CHEESE STARTER CULTURES

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (1011.Kb)

Date

2020

Author

Öncül, Nilgün
Yıldırım, Zeliha

Metadata

Show full item record

Citation

Öncül, N., Yıldırım, Z. (2020). Growth ability of bacteriocinogenic strains in milk and their bacteriocin activity against cheese starter cultures. GIDA (2020) 45(6) 1175-1187 doi: 10.15237/gida.GD20113

Abstract

In this study, the growing ability of Lactococcus lactis ssp. lactis BZ and Enterococcus faecalis KP in different fat content milk at 30°C for 48 hours and the efficiency of their bacteriocins, lactococcin BZ and enterocin KP, against three types of cheese starter (Choozit MA 11LYO 50, Choozit MA 19LYO 50 and DI-Prox M265) in full fat milk were determined. The growth and bacteriocin production abilities of L. lactis ssp. lactis BZ and E. faecalis KP in milk were examined for 48 hours at 30°C. As a result of the study, it was determined that both bacteria grew better in milk with low fat content and produced more bacteriocin. It was found that lactococcin BZ (1600 AU/mL) and enterocin KP (1600 AU/mL) had an inhibitory effect against three different cheese starter cultures analyzed when used separately or in combination.
 
Bu çalışmada; farklı yağ içeriğine sahip sütlerde bakteriyosin üreticisi olan Lactococcus lactis ssp. lactis BZ ve Enterococcus faecalis KP’nin gelişme ve bakteriyosin üretme yetenekleri ile bakteriyosinleri olan laktokoksin BZ ve enterosin KP’nin tam yağlı sütte peynir üretiminde kullanılan starter kültürlere (Choozit MA 11LYO 50, Choozit MA 19LYO 50 ve DI-Prox M265) karşı etkileri belirlenmiştir. L. lactis ssp. lactis BZ ve E. faecalis KP’nin sütte gelişme ve bakteriyosin üretme yetenekleri 30°C’de 48 saat boyunca incelenmiştir. Çalışma sonucunda, her iki bakterinin düşük yağ içeriğine sahip sütte daha iyi geliştikleri ve daha fazla bakteriyosin ürettikleri tespit edilmiştir. Laktokoksin BZ (1600 AU/mL) ve enterosin KP (1600 AU/mL) hem tek başlarına hem de kombine olarak kullanıldıklarında analiz edilen üç farklı peynir starter kültürlerine karşı inhibitör etkinliğe sahip olduğu bulunmuştur.
 

Source

Gıda

Volume

45

Issue

6

URI

https://doi.org/10.15237/gida.GD20113
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9074

Collections

  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu [16]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Muğla Sıtkı Koçman University || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman University, Muğla, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.