• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Teknoloji Fakültesi
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Teknoloji Fakültesi
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Thermo-hydraulic performance improvement with nanofluids of a fish-gill-inspired plate heat exchanger

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (6.041Mb)

Tarih

2022

Yazar

Göltaş, merve
Gürel, Barış
Keçebaş, Ali
Akkaya, Volkan Ramazan
Güler, Onur Vahip
Kurtuluş, Karani
Yağız Gürbüz, Emine

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The plate heat exchanger (PHE) is an important component for parameters such as size, weight, high temperature and high pressure in many nanotechnological applications. Improving the thermo-hydraulic performance of PHEs along with technological developments are among the major challenges. The performance of PHEs can be improved by design, fabrication according to design, and the use of nano-fluids. This causes economic problems. However, it can be compensated by improving the performance. In this study, inspired by fish gill shapes, fish gill grooves are designed on the plate surface of a PHE. This is a compact PHE that can be produced by additive manufacturing. It is compared to the performance of commercial Chevron angled PHE to verify the performance improvement under the same conditions. In addition, 0.5 vol% and 1 vol% concentrations of Cu and Al2O3 nanoparticle and water mixtures in hot and cold flow sides are used to increase the heat transfer according to the pressure drop of the fish-gill embossed PHE. The results of the study show that for water and 0.5 vol% Cu/water, its heat transfer rates are respectively 17.5% and 41% higher compared to the Chevron angled PHE. According to water usage in the fish-gill embossed PHE, the use of 0.5 vol% Cu/water nanofluid increases the heat transfer rate by 19.9% and the effectiveness by 24.5%. The narrow flow channels of the fins added to the plate surface cause an increase in the pressure drop of the fish-gill embossed PHE. As a result, nanofluid can be used to reduce the pressure drop compared to water usage. (C) 2022 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Kaynak

ENERGY

Cilt

253

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.energy.2022.124207
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10114

Koleksiyonlar

  • Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [104]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.