• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Muğla Meslek Yüksekokulu
  • Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@Muğla
  • Meslek Yüksekokulları
  • Muğla Meslek Yüksekokulu
  • Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

EVALUATION OF TRACE METAL CONTENTS IN MUSHROOM SAMPLES FROM AZDAVAY DISTRICT, KASTAMONU, TURKEY

Thumbnail

View/Open

Tam metin / Article (309.2Kb)

Date

2022

Author

Atasoy, Muhammet
Yıldız, Dilek

Metadata

Show full item record

Citation

ATASOY Muhammet,YILDIZ Dilek EVALUATION OF TRACE METAL CONTENTS IN MUSHROOM SAMPLES FROM AZDAVAY DISTRICT, KASTAMONU, TURKEY. Mugla Journal of Science and Technology 8, no.1 (2022): 76 - 80. 10.22531/muglajsci.1115724

Abstract

Mantarlar, önemli bir amino asit, protein ve lif kaynağı oldukları için popüler bir besindir, ancak substrattan metal biriktirme kapasiteleri yüksektir. Bu çalışmada Kastamonu Bölgesi, Azdavay'da orijinal olarak bulunan 21 mantar türünün 5 eser metal (Fe, Cr, Zn, Pb, Se) içeriği atomik absorpsiyon spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Çalışılan mantar numunelerindeki eser metal içerik aralıkları demir için 4.6–3478.7 mg kg-1, krom için 5.1–19.9 mg kg-1, çinko için 10.4– 138.6 mg kg-1, kuşun için 5.8–28.0 mg kg-1 ve selenyum için 0.65–1.47 mg kg-1 olarak tespit edilmiştir. Bağıl standart sapma %10’nun altında bulunmuştur. Yöntemin doğruluğu sertifikalı referans malzemeler (BCR 191 Brown bread, ERM-BD 151 Skimmed milk powder) ile kontrol edilmiştir.
 
Mushrooms are a popular food because they are an important source of essential amino acids, proteins and dietary fibers, but they have a great capacity to accumulate metals from substrate. Due to this reason, the content of 5 trace metals (Fe, Cr, Zn, Pb, Se) of fruit bodies of 21 fungi species originally found in Azdavay, Kastamonu Region, Turkey were analyzed by atomic absorption spectroscopy. The contents of investigated trace metals in mushroom samples were found to be in the range of 4.6–3478.7 mg kg-1 for Fe, 5.1–19.9 mg kg-1 for Cr, 10.4–138.6 mg kg-1 for Zn, 5.8–28.0 mg kg-1 for Pb and 0.65–1.47 mg kg-1 for Se. The relative standard deviations (R.S.D.) were found below 10%. The accuracy of procedure was confirmed by CRMs (BCR 191 Brown bread, ERM-BD 151 Skimmed milk powder).
 

Source

Mugla Journal of Science and Technology

Volume

8

Issue

1

URI

https://hdl.handle.net/20.500.12809/10257

Collections

  • Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Koleksiyonu [65]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Muğla Sıtkı Koçman University || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman University, Muğla, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.