• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Kimya Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Kimya Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Anatoluin A and B isolated from medicinal Tricholoma anatolicum are new cytotoxic ergostanoids against the most common cancers

Thumbnail

Göster/Aç

Tam metin / Article (1.832Mb)

Tarih

2022

Yazar

Kaplaner, Erhan
Öztürk, Mehmet
Duru, Mehmet Emin
Aydoğmuş Öztürk, Fatma

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Erhan Kaplaner, Fatma Aydoğmuş-Öztürk, Mehmet Öztürk, Ilgaz Akata & Mehmet Emin Duru (2022): Anatoluin A and B isolated from medicinal Tricholoma anatolicum are new cytotoxic ergostanoids against the most common cancers, Natural Product Research, DOI: 10.1080/14786419.2022.2153360

Özet

Tricholoma anatolicum is an edible mushroom from the matsutake group growing under Cedar trees. Bioactivity-guided fractionation of Tricholoma anatolicum afforded two new (1 and 2), three known ergosterols (3–6), and four known (6–9) compounds. Structures were identified as anatoluin A (1), anatoluin B (2), 5α,6α-epoxy-ergosta-7,22-dien,3β-ol (3), ergosterol-endoperoxide (4), ergosterol,3β-ol (5), 3,5-dihydroxyfuran-2(5H)-one (6), mannitol (7), turanose (8), fumaric acid (9) using spectroscopic techniques. The cytotoxic activity of extract and isolated compounds was performed using MTT assay against MCF7, HT29, H1299, and HeLa cancerous cell lines while toxicity against PDF and L929 fibroblast healthy cell lines. The lipid peroxidation inhibitory and ABTS•+ scavenging activities were used to determine antioxidant activity. The polar extracts exhibited significant cytotoxic activity. The more perfect is that the extracts and isolated compounds (1–5) were inactive against PDF and L929 healthy cell lines. Compounds 1–3 and 4 exhibited noticeable cytotoxic activity, while 1–5 moderately inhibited lipid peroxidation.

Kaynak

Natural Product Research

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/14786419.2022.2153360
https://hdl.handle.net/20.500.12809/10440

Koleksiyonlar

  • Kimya Bölümü Koleksiyonu [352]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.