Water Quality Index for Measuring Drinking Water Quality of Bodrum Peninsula-Turkey
Özet
Bodrum peninsula is an important tourism center of Turkey. This study is conducted to assess the quality of blended raw waters provided from Çamköy groundwater wells, Mumcular and Geyik dams in terms of Water Quality Index (WQI) with analysis of 22 physicochemical parameters. WQI is regarded as the most effective method of measuring the water quality. The WQI values for the study were calculated as 84.92 and 91.11, respectively. The WQI scores were found ‘very poor’ for drinking water sources of Bodrum peninsula. The parameters such as Turbidity, Dissolved Oxygen, Biochemical Oxygen Demand, Chemical Oxygen Demand, and Total Hardness were found high above the permissible limit values. The higher values of parameters increase the calculated WQI values. The existing water sources in the Bodrum peninsula need to be treated before used as drinking water. Therefore, the blended raw waters should be treated with the processes include in aeration, coagulation, flocculation, precipitation, filtering and disinfection. Bodrum yarımadası Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden birisidir. Bu çalışma, 22 adet fiziksel ve kimyasal parametrenin analiziyle Su Kalite İndeksi açısından Mumcular ve Geyik barajları ile Çamköy yeraltısuyu kuyularından sağlanan harmanlanmış ham suların kalitesini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Su Kalite İndeks yöntemi, su kalitesini ölçmenin en etkili yöntemi olarak kabul edilir. Çalışma için Su Kalite İndeks değerleri 84.92 ve 91.11 olarak hesaplanmıştır. Bodrum yarımadasının içme suyu kaynaklarının Su Kalite İndeks puanı “çok kötü” olarak bulunmuştur. Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Bulanıklık, Çözünmüş Oksijen ve Toplam Sertlik gibi parametreler izin verilen sınır değerlerin üzerindedir. Parametrelerin yüksek değerleri, hesaplanan Su Kalite İndeks değerlerini artırmaktadır. Bodrum yarımadasındaki mevcut su kaynaklarının içme suyu olarak kullanılmadan önce arıtılması gerekmektedir. Bu nedenle, harmanlanmış ham sular havalandırma, koagülasyon, flokülasyon, çökeltme, filtreleme ve dezenfeksiyonu içeren işlemler ile arıtılmalıdır.
Kaynak
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
7Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.28948/ngumuh.444731https://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpBM05EazRPQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/6536