Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzden, Nuray Erkan
dc.contributor.authorGünlü, Ali
dc.contributor.authorGenç, İsmail Yüksel
dc.date.accessioned2020-11-20T17:20:32Z
dc.date.available2020-11-20T17:20:32Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1307-234X
dc.identifier.issn1307-234X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpJek9EUXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7001
dc.description.abstractSu Ürünlerinde Alternatif Koruma Teknikleri: İyonize Radyasyon ve Yüksek Basınç Uygulamaları Su ürünleri ekonomik önemi yanında yüksek değerli gıda ürünleri içinde yer alır. Balık ve balık ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde en önemli kriter tazeliktir. Balık ürünleri, gıda zehirlenmelerinin önlenmesi yanında kalitesinin korunması bakımından etkili bir koruma uygulama gerektiren hassas bir ürün grubudur. Işınlama ve yüksek basınç uygulamaları balık ve balık ürünlerinde mikrobiyal inhibisyonda, su ürünlerinin raf ömrünün artırılmasında etkilidir. Işınlama gıda kaynaklı patojenlerin ve bozulmadan sorumlu mikroorganizmaların yıkımı ile gıdaların raf ömrünü ve gıda güvenliğini artırmak için alternatif bir yöntem olarak önerilmektedir. Yüksek basınç uygulaması ısıl işlem olmayıp pastörizasyona alternatif bir muhafaza metodudur. Yüksek basınç uygulamaları ürünün duyusal özelliklerini etkilemeden mikrobiyolojik tehlikeleri elimine eder ve stabilizasyonu sağlar. Bu derlemede, su ürünleri muhafazasındaki ışınlama ve yüksek basınç uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.en_US
dc.description.abstractSeafood includes a number of high value food products with considerable economic importance. Fish freshness is the most important and fundamental single criterion for judging the quality of fish and fishery products. Fish is known to be a perishable product that requires effective preserving method to maintain quality and avoid food poisoning. Irradiation and high pressure treatment has been used to extend the shelf life of sea foods, especially fish and fish products, due to its microbial inhibition. Irradiation has been proposed as an alternative technique to thermal processing to destroy foodborne pathogens and spoilage organisms in order to enhance safety and shelf life of perishable foods. High hydrostatic pressure processing (HHP) is an alternative for pasteurization of food products as a non-thermal preservation method. HHP treatment can result in microbial destruction and product stabilization without affecting sensory qualities of foods. In this paper, the use of irradiation and high pressure treatments in seafood products preservation were reviewed.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.titleAlternatıve Seafood Preservatıon Technologıes: Ionızıng Radıatıon And Hıgh Pressure Processıngen_US
dc.item-title.alternativeSu Ürünlerinde Alternatif Koruma Teknikleri: İyonize Radyasyon ve Yüksek Basınç Uygulamalarıen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempİstanbul Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Deniz Ürünleri İşleme ve Kalite Kontrol Bölümü, İstanbul, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Deniz Ürünleri İşleme ve Kalite Kontrol Bölümü, Muğla, Türkiye; Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğirdir Balıkçılık Fakültesi, Su Ürünleri İşleme ve Kalite Kontrol Bölümü, Isparta, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage238en_US
dc.identifier.endpage251en_US
dc.relation.journalJournal of FisheriesSciences.comen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster