Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKösoğlu, Mustafa
dc.contributor.authorTopal, Erkan
dc.contributor.authorTunca, Rahşan İvgin
dc.contributor.authorYücel, Banu
dc.contributor.authorYıldızdal, İsmail
dc.date.accessioned2020-11-20T17:30:56Z
dc.date.available2020-11-20T17:30:56Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1300-0225
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18615/anadolu.660232
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpNeU16YzRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7322
dc.description.abstractBal arılarının besin ihtiyaçlarının bilinmesi ve doğal floral kaynakların yetersiz kaldığı durumlarda ek beslemenin yapılması koloninin sürekliliğini sağlamada önemlidir. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre; karışık bahar poleni, piyasada satılan ticari arı keki, bal ve şeker şurubu ile beslenen her grupta 6 adet koloni yer alacak şekilde düzenlenmiş toplam 24 koloniden oluşturulmuştur. Araştırmada, arılı çerçeve sayısı, yavrulu alan, kışlama yeteneği, polen depolama alanı ve kışlama öncesi Nosema spp. durumu incelenmiştir. Denemede polen grubu arılı çerçeve sayısı, yavrulu alan ve polen depolama alanı bakımından önemli çıkarken (p<0,05) kışlama yeteneğinde gruplar arası istatistiksel farklılık tespit edilememiştir. Gruplar içerisinde en yoğun Nosema spp. yükü arı keki ile besleme yapılan grupta tespit edilmiştir. Bal arıları beslenmesinde polen vazgeçilmez bir kaynaktır. Doğada az olduğu dönemlerde taze polenin ek beslemede kullanılmasının koloni gelişiminde ve sağlığında etkili olduğu ortaya konulmuştur.en_US
dc.description.abstractIt is important to know the nutritional requirements of honey bees and to provide additional feeding in case of insufficient natural floral sources in honey bees for continuity of the colony. The study was composed of four groups, and total 24 colonies according to randomized plot design: fed by mixed spring pollen, commercially sold bee cake, honey and sugar syrup, and each group have consisting of six colonies. In this research, the number of frame/worker bee, brood rearing area, wintering ability, pollen storage area and Nosema spp. before wintering were examined. In this study, pollen group, number of frame/worker bee, brood rearing area, and pollen storage area were statistically significant (p <0.05), and there is no statistical difference between groups in wintering ability. Among the groups, highest Nosema spp. load was found in the group "fed with bee cake". Pollen is an important source of honey bees nutrition. It has been shown that the use of fresh pollen in supplementary feeding is effective in colony development and health when it is rare in nature.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraat, Toprak Bilimien_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectVirolojien_US
dc.titleBal Arılarında Kışlama Öncesi Farklı Beslemenin Koloni Gelişimine Etkilerien_US
dc.item-title.alternativeEffects of Different Nutritions on Colony Development in Honey Bees Before Winteringen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempTarım ve Orman Bakanlığı; Tarım ve Orman Bakanlığı; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi; Ege Üniversitesi; Tarım ve Orman Bakanlığıen_US
dc.identifier.doi10.18615/anadolu.660232
dc.identifier.volume29en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage85en_US
dc.identifier.endpage92en_US
dc.relation.journalANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster