Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaysal, Ergün
dc.contributor.authorYalınkılıç, Mustafa Kemal
dc.contributor.authorÇolak, Mehmet
dc.contributor.authorGöktaş, Osman
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:01Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:01Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1300-011X
dc.identifier.issn1303-6173
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpBek9EVTE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7364
dc.description.abstractBitkisel sepi maddelerinden kızılcam kabuğu, palamut meşesi, sumak yaprağı ve. mazı meşesi meyvesinin tozlarının sulu çözeltileri ile muamele edilen kızılcam odunu deney örnekleri, ikincil olarak bor bileşikleri ile muamele edildikten sonra , alev kaynaklı, alev kaynaksız (kendi kendine yanma) ve kor hali yanma aşamalarını içeren.ASTM E 160-50 standardında belirtilen esaslara göre, yanma deneylerine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak; alev kaynaklı yanma aşamasında borik asit ve boraks karışımı ile muamele edilen örneklerde 323 $^\circ$ C, alev kaynaksız yanma aşamasında palamut meşesi tozu ve (borik asit ve boraks) karışımı ile muamele edilen örneklerde 404 °C ve kor hali yanma aşamasında sumak yaprağı tozu ve (borik asit ve boraks) ile muamele edilen örneklerde 107$^\circ$ C ile en düşük sıcaklık dereceleri elde edilmiştir. Bitkisel sepi maddeleri ile muamele edilen örneklerde; alev kaynaklı, alev kaynaksız ve kor hali yanma aşamalarında yüksek sıcaklık değerleri ölçülmüştür. Yanma sonucu en düşük kütle kaybı; borik asit ve boraks karışımı ile muamele edilen örneklerde oluşmuştur (9663.4). Bitkisel sepi maddeleriyle muamele edilen örneklerde ağırlık kaybı oranları, muamelesiz kontrol örneklerine oranla, daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Bitkisel sepi maddeleri, genellikle yanma ile ilgili tüm parametreleri olumsuz yönde etkilemişlerdir. Bununla birlikte borlu bileşikler, bireysel olarak kullanımlarında ve bitkisel sepi maddeleri üzerine ikincil olarak uygulanmaları durumunda, yanma ile ilgili tüm parametreleri olumlu yönde iyileştirmiştir.en_US
dc.description.abstractSpecimens prepared from Calabrian pine (Pinus brutia Ten.) wood were treated with borate-supplemented aqueous solutions of Calabrian pine bark powder, acorn powder, sumach leaf powder and gall-nut powder. Then, fire test methods containing flame source, without flame source and glowing stages was performed according to the ASTM E 160-50 American Standard. The results showed that the lowest temperature (323 $^\circ$ C) for the flame source stage was recorded for specimens treated with mixtures of boric acid and borax (BA and Bx). In the without flame stage, the lowest temperature (404 $^\circ$ C) was recorded for specimens treated with acorn powder and (BA and Bx) mixture. In the glowing stage, the lowest temperature (107 $^\circ$ C) was obtained for specimens treated with sumach leaf powder and (BA and Bx) mixture. The test specimens treated with aqueous solutions of plant extracts yielded higher heat release rates for all stages. Weight loss was lowest for specimens treated with a boric acid and borax mixture (63.4%). Wood specimens treated with aqueous solutions of plant extracts yielded higher weight losses compared to the untreated control specimens. The wood specimens treated with aqueous solutions of plant extracts had a negative effect on fire parameters. However, the boric acid and borax mixture had significantly better fire retardant effectiveness over untreated and plant extracts that were applied as secondary treatments.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBoraxen_US
dc.subjectBoric acid
dc.subjectPlant extracts
dc.subjectFire parameters
dc.titleCombustion properties of calabrian pine (Pinus brutia Ten.) wood treated with vegetable tanning extracts and boron compoundsen_US
dc.item-title.alternativeBitkisel sepi maddeleri ve borlu bileşikler ile muamele edilen kızılçam (Pinus brutia Ten.) odununun yanma özelliklerien_US
dc.item-typeotheren_US
dc.contributor.departmentMÜ, Teknoloji Fakültesi, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBaysal, Ergün
dc.contributor.institutionauthorYalınkılıç, Mustafa Kemal
dc.contributor.institutionauthorÇolak, Mehmet
dc.contributor.institutionauthorGöktaş, Osman
dc.identifier.volume27en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage245en_US
dc.identifier.endpage252en_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Agriculture and Forestryen_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster