• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Trichoderma harzianum t22 ırkının farklı ph ve tuz konsantrasyonlarına adaptasyonu ve domateste fusarium oxysporum f.sp. radicis- lycopersici 'in biyolojik kontrolünde kullanılması

Date

2011

Author

Yiğit, Fahri

Metadata

Show full item record

Abstract

Biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılan Trichoderma harzianum (T22) 'un farklı tuz konsantrasyonlarına karşı reaksiyonunu belirlemek amacıyla, farklı oranlarda sodyum klorür içeren PDA (Patates dekstroz agar) ortamında T22 geliştirilmiştir. Daha sonra T22 'nin domateste kök ve kök boğazı çürüklüğüne sebep olan Fusarium oxysporum f.sp. radicis 'e karşı misel gelişimini engelleyici etkisi iki farklı pH (5, 8) seviyesinde ve beş farklı NaCI konsantrasyonunda (0.25, 0.50, 0.75, 1,0, 1.25 M) test edilmiştir. Çalışmalar neticesinde in vitro koşullarda yürütülen fungusun miselyal gelişimi ve sporulasyonu artan tuz konsantrasyonuna bağlı olarak sırasıyla %12.94-54.12 ve %85.07-95.14 arasında engellendiği tespit edilmiştir. 50 MNaCI üzerindeki konsantrasyonlarda sporulasyonun gerçekleşmediği görülmüştür. Sürekli artan tuz konsantrasyonlarında gelişmeye bırakılan fungusun NaCI'a karşı düşük de olsa bir adaptasyon sağladığı belirlenmiştir. Fungusun miselyal gelişimi %2.35-3.54 oranlarında düşük derecede engellenmiş, sporulasyonda ise 0.6-1.5 xlO5 bir artış gerçekleşmiştir. Tuzlu koşullara adaptasyon sağlamış olan izolatın normal izolata göre F. oxysporum f.sp. radicis ile bulaşık seralarda kök ve kök boğazı çürüklüğünü %3.2 oranla daha fazla kontrol edebildiği belirlenmiştir.
 
Trichoderma harzianum (T22) used as biological control agent, was performed in culture medium (PDA) containing different NaCI ratios to assesment its reaction to salt concentration. T22 was tested in two different pH levels (5-8) and five different NaCI concentrations (0.25, 0.50, Q.75, 1,0, 1.25 M) to Fusarium oxysporum f. sp. radicis lycopersici (FORL) causing crown root rot disease on tomato. At the end of studies, mycelial growth and sporulation of FORL were inhibited by 12.94-54.12 and 85.07-95.14% respectively, depending on ascending NaCI concentration. Sporulation was also not observed above 50 M NaCI. T22 performed in ascending NaCI concentrations showed low adaptation to salt stress. The mycelial growth was low inhibited 2.35- 3.54% and sporulation raised up to 0.6-1.5 xlO5spor/ml. The results indicated that T22 performed in salt condition has 3.2 % higher ability to control of FORL compared to T22 growth in optimum conditions.
 

Source

Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi

Volume

25

Issue

4

URI

https://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRNMk9URTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/7368

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Muğla Sıtkı Koçman University || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman University, Muğla, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.