Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKayabaşı, Nuran
dc.contributor.authorEtikan, Sema
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:05Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:05Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1300-3356
dc.identifier.issn2602-3075
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TlRjMk5UTXo
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7395
dc.description.abstractBu araştırmada gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması ve verdikleri renklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada şaraplık üaim çeşitlerinden Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yapraklan, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yapraklan ile Amerikan Asma anaçlanndan SO4 (oppenheim)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 mordan kullanılarak ön mordanlama yöntemi ile toplam 35 adet boyama yapılmış ve elde edilen renkler sübjektif ve objektif yöntemle değerlendirilmiştir. Sübjektif değerlendirme sonucunda bej, sarı ve kahverengi gibi renkler ele edilmiştir. Objektif değerlendirme sonucunda ise dE değerleri 17.048 ile 78.354 arasında belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this experiment, use of grape leaves for wool carpet threads' dyeing, which can not be considered as food, in order to eliminate its waste position and its subjective and objective evaluation was planned. In this experiment, mature and young leaves of Pinot noir and Kalecik Karası, which are grape species for wine, red leaves of Bouschet, which are about to be shed and mature and young leaves of SO4 (oppenheim), which are matured leaves of American grape, are used as materials. Totally 35 dyeing are realized with mordanted dyeing method (pre-mordanting method) by using 3 % of mordant. Colors obtained from dyeing were evaluated subjectively and objectively. When it was evaluated subjectively was obtained colors like bej, yellow, brown. When it was evaluated objectively, dE (Color difference), was found between 17.048 and 78.354.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Tekstilen_US
dc.titleAsma yaprağından (Vitis vinifera L.) elde edilen renklerin subjektif ve objektif yöntemlerle değerlendirilmesien_US
dc.item-title.alternativeSubjective and objective evaluation of colors obtained from grape leaves ( Vitis vinifera L.)en_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Milas Meslek Yüksekokuluen_US
dc.contributor.institutionauthorEtikan, Sema
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage90en_US
dc.identifier.endpage93en_US
dc.relation.journalTekstil ve Konfeksiyonen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster