Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAyrancı, Yaşar
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:27Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:27Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1300-5774
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TmpBM01qTXo
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7536
dc.description.abstractBu çalışma, Muğla-Ortaca yöresindeki seralarda kullanılan yeraltı sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Ortaca Yöresini temsil eden tesadüfi olarak belirlenmiş toplam 25 adet seradan sulama suyu örnekleri alınmıştır. Su örneklerinde; EC, pH, $Ca^{++}, Mg^{++}, Na^+, K^+, CO_3^-, HCO^-_3, Cl^- ve SO_4^-$ analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları esas alınarak SAR, RSC ve % Na değerleri hesaplanmıştır. Analiz sonuçları, sulama suyu kalite kriterleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; örneklerin % 76 ‘sı C2S1, % 24 ‘ü ise C3 S1 sınıfına girmektedir. Sera sulama suyu örneklerinin tamamı SAR ve % Na yönünden sorun taşımamakta olup, 1. sınıf sulardır. Sulama sularında karşılaşılan en önemli sorun kaynağı klorür mevcudiyetidir. Ayrıca örneklerin 19 tanesinde (% 76) sülfata rastlanmıştır. Altı örnek (% 24) ise sülfat içermemektedir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the quality of underground irrigation waters used in the greenhouses in the Ortaca Region. For this purpose, a total of 25 samples were taken from randomly chosen greenhouses. In the water samples, EC, pH, $Ca^{++}, Mg^{++}, Na^+, K^+, CO_3^-, HCO^-_3, Cl^- and SO_4^-$ of analyses were carried out, and SAR, Na % and RSC were calculated. Results of the analyses were evaluated according to the criteria of irrigation quality. The results obtained showed that the irrigation waters used in the greenhouses in Ortaca region were generally moderate (76 %) salinity. The rest of the samples (24 %) had high salinity. In terms of the SAR and the content of Na %, whole samples had no problem, and thus, they were considered as 1st class irrigation waters. The most important problem of the samples was chloride. It was found that majority of the (76 %) samples had sulfate and the rest had no sulfate.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat mühendisliğien_US
dc.titleMuğla-Ortaca yöresi sera sulama sularının kalitelerinin belirlenmesien_US
dc.item-title.alternativeDetermination of quality of the irragation waters used in greenhouses of Muğla-Ortaca regionen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Ortaca Meslek Yüksekokulu, Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorAyrancı, Yaşar
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue39en_US
dc.identifier.startpage32en_US
dc.identifier.endpage36en_US
dc.relation.journalSelçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster