Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaba, Esin
dc.date.accessioned2020-11-20T17:31:46Z
dc.date.available2020-11-20T17:31:46Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1300-4891
dc.identifier.issn1308-7517
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpJM09EZzVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7624
dc.description.abstractBu çalışmada portakal (Citrus sinensis) kabuğundan elde edilen uçucu yağın farklı konsantrasyonlarda (%1, %2,5, %5, %7,5 ve %10), bakteriyel balık patojenlerinden; Yersinia ruckeri, Aeromonas hydrophila, Lactococcus garvieae, Listonella anguillarum, Vagococcus salmoninarum ve Vibrio alginolyticus’a karşı in vitro antibakteriyel etkisi belirlenmiştir. Portakal kabuğundan uçucu yağ eldesi hidro distilasyon yöntemiyle, uçucu yağın kimyasal içeriği ise gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) ile analiz edilmiştir. Uçucu yağda on beş farklı bileşen tespit edilmiş ve major bileşen D-limonene (%73) olarak belirlenmiştir. In vitro antibakteriyel aktivite disk difüzyon ve mikrodilüsyon metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, portakal kabuğundan elde edilen uçucu yağın en etkili olduğu patojenin L. anguillarum olduğu ve sırasıyla Y. ruckeri, V. alginolyticus, V. salmoninarum, A. hydrophila ve L. garvieae’ nın takip ettiği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında portakal kabuğundan elde edilen yağın antibakteriyel özelliğe sahip olduğu ve in vivo çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of different concentrations of orange (Citrus sinensis) peel oil (1%, 2.5%, 5%, 7.5% and 10%), a against bacterial fish pathogens; Yersinia ruckeri, Aeromonas hydrophila, Lactococcus garvieae, Listonella anguillarum, Vagococcus salmoninarum and Vibrio alginolyticus. The chemical composition of the essential oil obtained from the peels, was analyzed by Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Fifteen components were identified in the steam essential oils and the main major component is D-limonene (73%). Essential oil derived from orange peel was applied against the bacteria using the disc diffusion and micro dilution method under in vitro conditions. As a result of this study, the orange peel essential oil significantly inhibited the growth of L. anguillarum by followed Y. ruckeri, V. alginolyticus, V. salmoninarum, A. hydrophila and L. garvieae. The study results showed that the oil obtained from the orange peel induced antibacterial properties and it should be supplemented with in vivo work.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.titleBakteriyel Balık Patojenlerine Karşı Portakal (Citrus sinensis) Kabuğu Uçucu Yağının in vitro Antibakteriyel Etkisien_US
dc.item-title.alternativeIn vitro Antibacterial Effect of Orange (Citrus sinensis) Peel Essential Oil Against Bacterial Fish Pathogensen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBaba, Esin
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage208en_US
dc.identifier.endpage214en_US
dc.relation.journalSüleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster