• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Türkiye'deki Aricilik Faaliyetleri ve Koloni Kayiplari Üzerine Araştirma

Date

2016

Author

Tunca, Rahşan İvgin
Çimrin, Tülay
Büyük, Mithat
Taşkın, Atilla
Oskay, Devrim

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, gezginci ve yerel kolonilerde besleme uygulamaları, kolonilerin seçilim yöntemleri, hastalıkların kontrol metotları ve 2008-2011 yılları arasındaki koloni kayıpları değerlendirilmiştir. Verilere göre arıcıların %92.6' ı kolonilerinde erken ilkbahar ve sonbahar beslemesi yapmaktadır. Yerli arıcıların bir kısmı (%37.7) ve göçer arıcılar (%62.4) kolonilerini beslemede şurup ve diğer besin maddelerinin ikisini birden tercih etmektedir. Arıcılar, saldırganlık davranışı olmayan ve yüksek bal verimi olan %47.6), ayrıca oğul verme davranışı yüksek olan (%14.2), hastalıklara dayanıklı (%5.2), kraliçe arının alt türüne ve fizyolojik özelliklerine göre kolonilerini seçmektedir. Kışlatmaya bağlı koloni kayıpları sırasıyla 2008-9 yıllarında %14.5, 2009-10 yıllarında %18.9 ve 2010-11 yıllarında %12.6 olarak gözlemlenmiştir. 2009-2010 yılları arasındaki koloni kayıpları arasında korelasyon önemli bulunmuştur (P<0.01). Çalışma düzenli saha tarama çalışmalarının koloni yönetiminin ve koloni kayıplarının takibinde önemli olduğunu işaret etmektedir.
 
The study was planned to investigate colony feeding practices, the selection methods of colonies, the control methods of diseases, yearly losses from 2008 to 2011 in each operation and included both migratory and local colonies in Turkey. The beekeepers (92.6%) used to feed their colony in early spring and autumn with supplemental food. The most of local (37.7%) and migratory (62.4%) beekeepers preferred to feed their colonies with both syrup and supplemental food. The beekeepers generally prefer colonies that are not aggressive and with high honey production (47.6%) and also tendency to high swarming (14.2%), resistant to diseases (5.2%) and other factors such as subspecies and physiological characteristics of queens are causes of preference. The colony losses due to winter in 2008-9; 2009-10; 2010-11 were observed as 14.5%, 18.6%, 12.6%, respectively and also the significant correlation (P&lt; 0.01) were found between 2009-2010. Our study reveals regular survey studies play a crucial role to improve both colony management and monitoring of colony losses.
 

Source

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Volume

33

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpFNU1Ua3pNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/7663

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Muğla Sıtkı Koçman University || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman University, Muğla, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.