Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzay, Cennet
dc.contributor.authorUluköy, Gülşen
dc.contributor.authorMammadov, Ramazan
dc.contributor.authorSayın, Zeynep
dc.date.accessioned2020-11-20T17:33:33Z
dc.date.available2020-11-20T17:33:33Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1300-7688
dc.identifier.issn1308-6529
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpJek1UVTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/7942
dc.description.abstractCyclamen L. is a member of Primulaceae family, a geophyte, which have been utilized for their biological activities in folk medicine. The aim of this study is to investigate the antibacterial activity of three Cyclamen species on some fish pathogens as well as their radical scavenging activity potentials. C. cilicium Boiss. & Heldr., C. pseudibericum Hildebr. and C. hederifolium Aiton were collected from different regions in Turkey. Cyclamen tubers were extracted in ethanol and then DPPH, ABTS and NO methods were utilized for the assurance of radical scavenging activities of the extracts. Antibacterial activity of the extracts were determined in vitro against five bacterial fish pathogens, namely, Vagococcus salmoninarum, Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae, Vibrio anguillarum and Yersinia ruckeri. All the tested tuber extracts exhibited moderate antibacterial activity against four bacteria and the radical scavenging activity in the order of potency: C. cilicium>C. pseudibericum>C. hederifolium. In conclusion, this study showed that the Cyclamen species have moderate antibacterial activity against fish pathogenic bacteria except V. anguillarum.en_US
dc.description.abstractSıklamen (Cyclamen L.) Primulaceae familyasının bir üyesi olup, geofit bitki olarak biyolojik aktivitelerinden dolayı halk arasında tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, üç sıklamen türünden elde edilen ekstraktların balık patojenleri üzerindeki antibakteriyel aktivitelerini ve radikal süpürme aktivite potensiyellerini belirlemektir. Bu çalışmada kullanılan türler; C. cilicium Boiss. & Heldr., C. pseudibericum Hildebr. ve C. hederifolium Aiton, Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmıştır. Sıklamen yumruları etanolde ekstrakte edilmiş ve daha sonra ekstraktlardaki radikal süpürme aktivitelerinin belirlenmesi için DPPH, ABTS ve NO metodları kullanılmıştır. Sıklamen bitki ekstraktlarının antibakteriyel aktivitesi in vitro yöntemle beş bakteriyel balık patojenine (Vagococcus salmoninarum, Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae, Vibrio anguillarum ve Yersinia ruckeri) karşı belirlenmiştir. Yumrulardan elde edilen ekstraktlarının test edilen tüm bakterilere karşı V. anguillarum hariç antibakteriyel aktivite sergilediğini ve radikal süpürme aktivitesinin en yüksekten en düşüğe sırasıyla C. cilicium>C. pseudibericum>C. hederifolium olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, test edilen Sıklamen türlerinin su ürünleri yetiştiriciliğinde görülen patojen bakteriler üzerinde V. anguillarum hariç orta düzeyde antibakteriyel etkinliğe sahip olduğunu göstermiştir.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraat, Toprak Bilimien_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectKimya, Analitiken_US
dc.subjectKimya, Uygulamalıen_US
dc.subjectKimya, İnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimya, Tıbbien_US
dc.subjectKimya, Organiken_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectLimnolojien_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectMantar Bilimien_US
dc.subjectKuş Bilimien_US
dc.subjectFizik, Uygulamalıen_US
dc.subjectFizik, Atomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectFizik, Katı Halen_US
dc.subjectFizik, Akışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectFizik, Matematiken_US
dc.subjectFizik, Nükleeren_US
dc.subjectFizik, Partiküller ve Alanlaren_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectSu Kaynaklarıen_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectMimarlıken_US
dc.subjectHücre ve Doku Mühendisliğien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Yapay Zekaen_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Sibernitiken_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Donanım ve Mimarien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemlerien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliğien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Teori ve Metotlaren_US
dc.subjectİnşaat ve Yapı Teknolojisien_US
dc.subjectSavunma Bilimlerien_US
dc.subjectEnerji ve Yakıtlaren_US
dc.subjectMühendislik, Hava ve Uzayen_US
dc.subjectMühendislik, Kimyaen_US
dc.subjectİnşaat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendislik, Elektrik ve Elektroniken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendislik, Jeolojien_US
dc.subjectEndüstri Mühendisliğien_US
dc.subjectİmalat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendislik, Makineen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectOrman Mühendisliğien_US
dc.subjectJeokimya ve Jeofiziken_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectGörüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisien_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Biyomalzemeleren_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Seramiken_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Özellik ve Testen_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Kaplamalar ve Filmleren_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Kompozitleren_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Kâğıt ve Ahşapen_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Tekstilen_US
dc.subjectMetalürji Mühendisliğien_US
dc.subjectMaden İşletme ve Cevher Hazırlamaen_US
dc.subjectNanobilim ve Nanoteknolojien_US
dc.subjectNükleer Bilim ve Teknolojisien_US
dc.subjectRobotiken_US
dc.subjectTelekomünikasyonen_US
dc.subjectTaşınım Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleRadical Scavenging Activity and Antibacterial Effect of Three Cyclamen L. Tuber Extracts on Some Fish Pathogensen_US
dc.item-title.alternativeÜç Sıklamen Yumru Ekstraktının Radikal Süpürme Aktivitesi ve Bazı Balık Patojenleri Üzerindeki Antibakteriyel Etkisien_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempPamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Denizli, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Muğla, Türkiye; Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Denizli, Türkiye; Muğla Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage562en_US
dc.identifier.endpage568en_US
dc.relation.journalSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster