• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Anabaena sp.'nin pigment içerikler üzerine glukozun etkisi

Tarih

2013

Yazar

Ökmen, Gülten
Türkcan, Onur

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Gıda için doğal renklendiriciler, yenilenebilir kaynaklardan yapılmaktadırlar. Renklendiriciler genellikle mikroorganizmalardan ekstrakte edilmektedirler, ancak bitki materyali, böcek, algler, siyanobakteriler ve funguslar gibi diğer kaynaklar da kullanılmaktadır. Karbon ve azot siyanobakterilerde pigmentleri etkileyen en önemli çevresel faktörlerdendir. Glukoz, enerji ve metabolizma düzenleyici bir kaynak olmasının yanı sıra, hücrelerde ki klorofil-a, fikosiyanin, allofikosiyanin ve E-karoten gibi pigment içeriklerini de farklı olarak etkilemektedir. Mevcut araştırmada farklı glukoz konsantrasyonlarının (10- 320 mM) Anabaena sp.'nin klorofil-a, fikosiyanin, allofikosiyanin ve E-karoten içerikleri üzerine etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Maksimum pigment içerikleri 10 mM glukoz konsantrasyonunda saptanmıştır. Ancak, 40 mM’dan yüksek glukoz konsantrasyonlarında, bu türün pigment içerikleri ciddi bir şekilde azaltılmıştır. Anabaena sp. GO10, 60 mM ve daha yüksek glukoz konsantrasyonları tarafından tamamen baskılanmıştır. Bu araştırmada, glukozun, pigment üretimi için karbon kaynağı olarak kullanıldığı gösterilmiştir. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda, siyanobakterilerin pigmentleri üzerine glukozun etkisine yönelik çok az sayıda bilgi bulunmaktadır.
 
Natural colorants for food are made from renewable sources. Most often, the colorants are extracted from microorganisms, but other sources such as plant material, insects, algae, cyanobacteria and fungi are used as well. Carbon and nitrogen are the most significant environmental factors influencing the pigments in cyanobacteria. Glucose, a source of energy and a metabolism regulator, differently affected the pigment contents, chlorophyll-a, phycocyanin, allophycocyanin and E- caroten in the cells. The present study aimed to investigate the effects of various glucose concentrations (10-320 mM) on biomass, chlorophyll-a, phycocyanin, allophycocyanin and E- caroten, of Anabaena sp. The maximum pigment contents were estimated at 10 mM glucose concentration. But, in the high concentrations of glucose are more than 40 mM, biomasses and pigment contents of this strain were severely reduced. Anabaena sp. GO10 was completely supressed by 60 mM and higher glucose concentrations. In this study show that, glucose use as carbon source for pigment production. There has been little information published on glucose applications of Cyanobacteriae pigments.
 

Kaynak

GIDA

Cilt

38

Sayı

4

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRRM01ETXdNQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/8073

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.