Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKıvrak, Şeyda
dc.date.accessioned2020-11-20T17:35:21Z
dc.date.available2020-11-20T17:35:21Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1300-7688
dc.identifier.issn1308-6529
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpJek1URTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/8173
dc.description.abstractIn this study, the chemical contents of essential oil acquired from Myrtus communis leaves using hydrodistillation and seed oil obtained using cold press method analyzed with gas chromatography-mass spectrometry (GC/MSD). According to the analyse result, forty-five component were identified and 1,8- cineole (21.68%), alpha-pinene (18.02%), linalool (14.12%) and alpha-terpinyl acetate (10.40%) were detected as major compounds in the M. communis leaf essential oil. On the other hand, seven different fatty acids were determined in seed oil. Linoleic acid (77.59%) and palmitic acid (10.36%) were detected to be major fatty acids in the M. communis cold-pressed seed oil. The present study has shown that the nutritional and other industrial use of M. communis leaves and seeds are possible due to their rich phytochemical contents of essential oil and seed oil.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Myrtus communis yapraklarından hidrodistilasyon yoluyla elde edilen uçucu yağın ve tohumlarından soğuk-pres yöntemiyle elde edilen tohum yağının kimyasal kompozisyonu gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC/MSD) ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre kırkbeş bileşen tanımlanmış ve 1,8-sineol (%21.68), alfa-pinen (%18.02), linalol (%14.12) ve alfaterpinil asetat (10.40%) M. communis yaprak uçucu yağının majör bileşenleri olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan tohum yağında yedi farklı yağ asidi tanımlanmıştır. Linoleik asit (%77.59) ve palmitik asit (%10.36) M. communis soğuk-pres tohum yağında majör yağ asitleri olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışma, M. communis yaprak ve tohumlarının, sahip oldukları zengin fitokimyasal içerik ile gıda ve diğer endüstriyel alanlarda kullanım potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraat, Toprak Bilimien_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectKimya, Analitiken_US
dc.subjectKimya, Uygulamalıen_US
dc.subjectKimya, İnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimya, Tıbbien_US
dc.subjectKimya, Organiken_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectLimnolojien_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectMantar Bilimien_US
dc.subjectKuş Bilimien_US
dc.subjectFizik, Uygulamalıen_US
dc.subjectFizik, Atomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectFizik, Katı Halen_US
dc.subjectFizik, Akışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectFizik, Matematiken_US
dc.subjectFizik, Nükleeren_US
dc.subjectFizik, Partiküller ve Alanlaren_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectSu Kaynaklarıen_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectMimarlıken_US
dc.subjectHücre ve Doku Mühendisliğien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Yapay Zekaen_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Sibernitiken_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Donanım ve Mimarien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemlerien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliğien_US
dc.subjectBilgisayar Bilimleri, Teori ve Metotlaren_US
dc.subjectİnşaat ve Yapı Teknolojisien_US
dc.subjectSavunma Bilimlerien_US
dc.subjectEnerji ve Yakıtlaren_US
dc.subjectMühendislik, Hava ve Uzayen_US
dc.subjectMühendislik, Kimyaen_US
dc.subjectİnşaat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendislik, Elektrik ve Elektroniken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendislik, Jeolojien_US
dc.subjectEndüstri Mühendisliğien_US
dc.subjectİmalat Mühendisliğien_US
dc.subjectMühendislik, Makineen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectOrman Mühendisliğien_US
dc.subjectJeokimya ve Jeofiziken_US
dc.subjectJeolojien_US
dc.subjectGörüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisien_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Biyomalzemeleren_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Seramiken_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Özellik ve Testen_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Kaplamalar ve Filmleren_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Kompozitleren_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Kâğıt ve Ahşapen_US
dc.subjectMalzeme Bilimleri, Tekstilen_US
dc.subjectMetalürji Mühendisliğien_US
dc.subjectMaden İşletme ve Cevher Hazırlamaen_US
dc.subjectNanobilim ve Nanoteknolojien_US
dc.subjectNükleer Bilim ve Teknolojisien_US
dc.subjectRobotiken_US
dc.subjectTelekomünikasyonen_US
dc.subjectTaşınım Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleMyrtus communis L.: Characterisation of Essential Oil of Leaves and Fatty Acids of Seeds Using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC/MSD)en_US
dc.item-title.alternativeMyrtus communis L.: Yaprak Uçucu Yağının ve Tohum Yağ Asitlerinin Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC/MSD) ile Karakterizasyonuen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmentMÜ, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKıvrak, Şeyda
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage488en_US
dc.identifier.endpage492en_US
dc.relation.journalSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster