Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAltuntaş, Deniz
dc.contributor.authorAllı, Hakan
dc.contributor.authorKaplaner, Erhan
dc.contributor.authorÖztürk, Mehmet
dc.date.accessioned2020-11-20T17:35:25Z
dc.date.available2020-11-20T17:35:25Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpBNE1UQTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/8181
dc.description.abstractİnsanoğlu mantarları aroma ve lezzetlerinden dolayı yüzyıllardır besin olarak tüketmektedir. Çalışmamızda, yine ilgi çekici ve yenilebilir mantarların sınıfında olan Lactarius deliciosus (L.) Gray, Lactarius deterrimus Gröger, Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair ve Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair türlerinin makrobesinsel özellikleri olan kül, protein, yağ, karbonhidrat ve enerji değerleri ve yağ asidi içerikleri araştırıldı. Buna göre, nem miktarı %86,8 ile %91,1 arasında değişirken, kül oranı %5,1 ile 9,2 arasında, protein miktarı oranı %9,4 ile %19,0 arasında, yağ miktarı oranı %0,6 ile %1,1 arasında, karbonhidrat oranı %71,8 ile %83,9 arasında ve enerjileri ise 372,1 ile 382,6 kkal arasında değişmektedir. Stearik asit (%6,68-39,41), oleik asit (%26,94-47,12), linoleik asit (%9,78-23,85) ve palmitik asit (%9,7-14,43) en yüksek oranlarda tespit edildileren_US
dc.description.abstractHuman being have been consumed mushrooms due to their aroma and flavour. The macro-nutritional properties such as ash, protein fat, carbohydrate and energy and fatty acid ingredients of Lactarius deliciosus (L.) Gray, Lactarius deterrimus Grö ger, Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair and Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair were studied. The results indicate that the moisture was between in the range of 86.8-91.1%, while the ash 5.1-9.2%, and the protein 9.4-19.0%, and the fat 0.6-1.1%, and the carbohydrate 71.8-83.9, and the energy calculated between 372.1-382.6 kcal/100 g dry weights. The major fatty acids were determines as stearic acid, oleic acid, linoleic acid and palmitic acid in the range of 6.68-39.41%, 26.94-47.12%, 9.78-23.85% and 9.7- 14.43% respectively.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleBazı Lactarius Türlerinin Yağ Asidi Bileşenlerinin ve Makrobesinsel Özelliklerinin Belirlenmesien_US
dc.item-title.alternativeDetermination of fatty acid constituents and Macro-nutritional Properties of Some Lactarius Speciesen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage216en_US
dc.identifier.endpage220en_US
dc.relation.journalTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster