Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkat, Hülya
dc.date.accessioned2020-11-20T17:49:48Z
dc.date.available2020-11-20T17:49:48Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.721-727.3225
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpZeE1qUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/8278
dc.description.abstractKüresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişimi ve hızlı nüfus artışına bağlı olarak tüketimin yükselmesi doğal kaynaklardan suyun azalmasına neden olarak varlığını tehdit etmektedir. Dünyada kullanılabilir suyun büyük bir bölümü tarımda değerlendirildiğinden bitkilerin su ihtiyacının en doğru ve ekonomik şeklide karşılanması gerekmektedir. Bu bağlamda da suyun verimli ve ekonomik kullanılmasını sağlayan yöntemlerden biri olarak su tutucu polimer (SAP) uygulaması karşımıza çıkmaktadır. Araştırmada, su tutucu polimer SAP A200’ün farklı dozları [% 0 (kontrol), % 0,2, % 0,4 ve % 0,6 v/v] geleneksel (toprak) ve topraksız tarım yetiştirme ortamlarına [torf, perlit ve torf:perlit (1:1) v/v] uygulanmıştır. SAP A200 dozlarının Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis Mill.) ve Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) türlerinin bitki gelişimine etkisinin belirlemesi amaçlanmıştır. Araştırma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bitki gelişim özelliklerini belirlemek amacıyla bitki boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, kök kalınlığı, kök ile sürgün yaş ve kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Araştırmadaki iki tür için, tüm SAP dozlarının bitki gelişim parametrelerini olumlu yönde etkilediği ve en yüksek değerlerin % 0,6 SAP A200 uygulamasında tespit edildiği gözlemlenmiştir. Toprak dışındaki tüm yetiştirme ortamlarında bitki gelişim değerlerinin daha yüksek olduğu ve en iyi sonuçların torf:perlit ortamında gerçekleştiği saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractClimate change caused by global warming and the increase in consumption due to rapid population growth are threatened its existence by causes decrease of water from natural resources. Since most of the usable water in the World is evaluated in agriculture, the water needs of plants need to be met in the most accurate and economical way. In this context, super absorbent polymer (SAP) application is one of the methods that provide efficient and economical usage of water. In this research, different doses of super absorbent polymer SAP A200 [0% (control), 0.2%, 0.4% ve 0.6% v/v] applications were applied in conventional (soil) and growth media conditions [peat, perlite and peat:perlite (1:1) v/v]. It was aimed to determine the effects of SAP A200 doses on plant growth of Anatolian Sweetgum Tree (Liquidambar orientalis Mill.) and Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) species. The study was established with randomized plot design with 3 replications. In order to determine plant growth characteristics, plant height, stem diameter, root length, root thickness, fresh and dry weight values of roots and shoots were determined. For the two species used in the study, it was observed that all SAP doses had positive effects on plant growth parameters and the best results were obtained in 0.6 % SAP A200 application. It was determined that plant growth values were higher in all growth medias except soil and the best results were obtained in peat: perlite media.en_US
dc.item-language.isoturen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSu Tutucu Polimer (SAP) Uygulamalarının Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis MİLL.) ve Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) Türlerinde Bitki Gelişimi Üzerine Etkisien_US
dc.item-title.alternativeThe Effect of Super Absorbent Polymer (SAP) Applications on Growth in Anatolian Sweetgum Tree (Liquidambar orientalis Mill.) and Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Speciesen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman University, Ortaca Vocational School, Department of Park and Horticulture, 48600 Ortaca/Muğla, Turkeyen_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v8i3.721-727.3225
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage721en_US
dc.identifier.endpage727en_US
dc.relation.journalTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster