Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaya, Ergun
dc.contributor.authorYılmaz, Emel Gökdoğan
dc.date.accessioned2020-11-20T17:51:45Z
dc.date.available2020-11-20T17:51:45Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1300-7688
dc.identifier.issn1308-6529
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRnNU9ETTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12809/8805
dc.description.abstractZeytin (Olea europea L.), Akdeniz Bölgesi’ne özgü en eski kültür bitkilerinden biridir ve bölgede yağ verimi sağlayan en önemli üründür. Kültür zeytini (O. europaea L. var. europaea), tohumla çoğaltılan yabani zeytin (O. europaea L. var. sylvestris)’in çeliklenmesi ya da aşılanması ile yetiştirilir. Her iki zeytin çeşidi de kendi içlerinde tozlaşabilmekte ve pek çok sayıda varyete oluşumuna yola açabilmektedir. Zeytinde morfolojik tanılar, çok sayıda sinonim ve homonim içermesi, etiketleme hataları, varyasyonel klonlar ve günümüze kadar yapılmış net olmayan tanılar nedeniyle tam anlamıyla güvenilir değildir. Rastgele çoğaltılmış polimorfik DNA (RAPD) gibi moleküler markörler, çevreden bağımsız ve zeytin çeşitlerinin tanısında, sinonim ve homonimlerin belirlenmesinde oldukça etkilidir. Bu çalışmada seçilen onbeş adet RAPD markör primeri, dört önemli Türk kültür çeşidine ait yirmi bireyin aralarındaki akrabalık düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar RAPD markörlerin zeytin kültür çeşitlerindeki farklılıkları ortaya çıkarmak için kullanılabileceğini göstermiştir.en_US
dc.description.abstractAbstract: Olive (Olea europea L.) is one of the oldest cultivated plants characteristic in the Mediterranean area, where it is the most important oilproducing crop. The cultivated olive (O. europaea L. var. europaea) is propagated by cutting or grafting, whereas wild olive (O. europaea L. var. sylvestris) is reproduced from seeds. These two olive types are interfertile and have led to a large number of varieties. Morphological descriptions are not entirely reliable, due to numerous synonyms and homonyms in designations, labelling mistakes, the presence of varietal clones, and the uncertain identification methods thus far applied. Molecular markers, as random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers, are environment-independent and efficient to identify olive varieties and to detect synonymous and homonymous. In this study, fifteen selected RAPD markers are used for determination of relationships among twenty individuals belonging to four important Turkish olive cultivars. Our results showed that RAPD markers can be used to differentiate olive cultivars.en_US
dc.item-language.isoengen_US
dc.item-rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleMolecular Characterization of Some Turkish Olive Cultivars Using Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) Markersen_US
dc.item-title.alternativeRastgele Çoğaltılmış Polimorfik DNA (RAPD) Markörler Kullanılarak Bazı Türk Zeytin Çeşitlerinin Moleküler Karakterizasyonuen_US
dc.item-typearticleen_US
dc.contributor.departmenten_US
dc.contributor.departmentTempMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji Genet, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiyeen_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage103en_US
dc.identifier.endpage106en_US
dc.relation.journalSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster