dc.contributor.author | Altuntaş, Deniz | |
dc.contributor.author | Allı, Hakan | |
dc.contributor.author | Kaplaner, Erhan | |
dc.contributor.author | Öztürk, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-11-20T17:35:25Z | |
dc.date.available | 2020-11-20T17:35:25Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.issn | 2148-127X | |
dc.identifier.issn | 2148-127X | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpBNE1UQTFOUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12809/8181 | |
dc.description.abstract | İnsanoğlu mantarları aroma ve lezzetlerinden dolayı yüzyıllardır besin olarak tüketmektedir. Çalışmamızda, yine ilgi çekici ve yenilebilir mantarların sınıfında olan Lactarius deliciosus (L.) Gray, Lactarius deterrimus Gröger, Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair ve Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair türlerinin makrobesinsel özellikleri olan kül, protein, yağ, karbonhidrat ve enerji değerleri ve yağ asidi içerikleri araştırıldı. Buna göre, nem miktarı %86,8 ile %91,1 arasında değişirken, kül oranı %5,1 ile 9,2 arasında, protein miktarı oranı %9,4 ile %19,0 arasında, yağ miktarı oranı %0,6 ile %1,1 arasında, karbonhidrat oranı %71,8 ile %83,9 arasında ve enerjileri ise 372,1 ile 382,6 kkal arasında değişmektedir. Stearik asit (%6,68-39,41), oleik asit (%26,94-47,12), linoleik asit (%9,78-23,85) ve palmitik asit (%9,7-14,43) en yüksek oranlarda tespit edildiler | en_US |
dc.description.abstract | Human being have been consumed mushrooms due to their aroma and flavour. The macro-nutritional properties such as ash, protein fat, carbohydrate and energy and fatty acid ingredients of Lactarius deliciosus (L.) Gray, Lactarius deterrimus Grö ger, Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair and Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair were studied. The results indicate that the moisture was between in the range of 86.8-91.1%, while the ash 5.1-9.2%, and the protein 9.4-19.0%, and the fat 0.6-1.1%, and the carbohydrate 71.8-83.9, and the energy calculated between 372.1-382.6 kcal/100 g dry weights. The major fatty acids were determines as stearic acid, oleic acid, linoleic acid and palmitic acid in the range of 6.68-39.41%, 26.94-47.12%, 9.78-23.85% and 9.7- 14.43% respectively. | en_US |
dc.item-language.iso | tur | en_US |
dc.item-rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | Bazı Lactarius Türlerinin Yağ Asidi Bileşenlerinin ve Makrobesinsel Özelliklerinin Belirlenmesi | en_US |
dc.item-title.alternative | Determination of fatty acid constituents and Macro-nutritional Properties of Some Lactarius Species | en_US |
dc.item-type | article | en_US |
dc.contributor.department | MÜ | en_US |
dc.contributor.departmentTemp | Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Muğla, Türkiye; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Muğla, Türkiye | en_US |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 216 | en_US |
dc.identifier.endpage | 220 | en_US |
dc.relation.journal | Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Eleman | en_US |