• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Kimya Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Muğla
  • Fakülteler
  • Fen Fakültesi
  • Kimya Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Isolation of secondary metabolites of two endemic species: Salvia rosifolia Sm. and Salvia cerino-pruinosa Rech. f. var. elazigensis (Lamiaceae)

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (739.2Kb)

Tarih

2021

Yazar

Yarış, Esra
Balur Adsız, Esra
Yener, İsmail
Tuncay, Eyyüp
Yılmaz, Mustafa Abdullah
Akdeniz, Mehmet
Kaplaner, Erhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In the present study, activity-guided isolation and structural elucidation of antioxidant secondary metabolites of ethanol extracts prepared from the root and aerial parts of Salvia rosifolia and Salvia cerino-pruinosa var. elazigensis species was aimed. The ethanol extracts of the species were fractionated and the antioxidant capacities of the fractions were determined by DPPH-free radical and ABTS-cation radical scavenging activity, and cupric-reducing antioxidant capacity (CUPRAC) assays. Isolation studies of the fractions with high antioxidant activities were carried out. Thirty nine secondary metabolites of known structure were isolated from the active extracts. 17 of the isolated compounds are in phenolic-flavonoid structure, 4 of them are in fatty acid structure, 7 of them are in abietane type diterpene structure, 2 of which are paraquinone and 5 of which are in aromatic structure, 8 of them are in triterpene structure, 2 of which are ursane, 2 of which are oleane and 4 of which are lupane structure, and 3 of them are in steroid structure. The structures of the isolated compounds were determined by UV, IR, H-1- and C-13-NMR-(APT), HMQC-HMBC, LCMS-IT/TOF and GC-MS techniques. It was determined that phenolic compounds among the isolated compounds were more active than terpenoid compounds in all three methods.

Kaynak

Journal of Food Measurement and Characterization

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s11694-021-01065-8
https://hdl.handle.net/20.500.12809/9433

Koleksiyonlar

  • Kimya Bölümü Koleksiyonu [352]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6219]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6466]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.