İşletmelerin Likidite Düzeylerinin Karşılaştırılması: Bist Sürdürülebilirlik Endeksi Uygulaması
Özet
Likidite; işletmelerin kolayca para çevirebildiği varlıklarıdır. Bu nedenle; işletmelerin her koşula hazırlıklı olmak için yeterli seviyede likit varlığa sahip olması gerekmektedir. Çünkü likit varlık işletmenin gereksinim duyduğu her an nakde en hızlı dönüştürebildiği varlıktır. Bu çalışmada Borsa İstanbul sürdürülebilirlik endeksine kayıtlı firmaların likidite seviyeleri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmayı gerçekleştirmek için gerek duyulan likidite oranlarının önem dereceleri Analitik Hiyerarşi Proses yöntemiyle belirlenmiştir. Bu belirlemenin ardından Gri İlişkisel Analiz tekniği kullanılarak firmaların likidite performansları kıyaslanmıştır. Bu kıyaslama 33 şirket için 2009-2016 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda en likit durumda şirketin TURKCELL, likiditesi en zayıf şirketin de SABANCI olduğu tespit edilmiştir. Liquidity is assets that can be monetized easily. Thus, it is necessary for the businesses to have a sufficient level of liquid assets in order to be prepared for any circumstance. This is because the liquid asset is the fastest asset that can be monetized at any moment of necessity by the business. In this study, liquidity levels of businesses, which are registered in the BIS Sustainability Index, were compared. In order to conduct this comparison, the importance levels of the required liquidity rates were determined by using the Analytic Hierarchy Process method. Following this determination, the liquidity performances of the businesses were compared by using the Grey Relational Analysis technique.This comparison was made for 33 companies in 2009-2016. As a result of the analysis, it has been determined that the company is TURKCELL in the most liquid case and SABANCI is the weakest company in liquidity.
Kaynak
Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü DergisiCilt
0Sayı
33Bağlantı
https://doi.org/10.30794/pausbed.425846https://app.trdizin.gov.tr//makale/TXpJME1EY3pNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/6774