ORGANİK ÜRETİM SÜRECİNDE ORGANİK 1.0’DAN ORGANİK 3.0’A GEÇİŞ ve ORGANİK 3.0’IN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Özet
Organik tarım ve organik üretim tarihsel süreç içerisinde büyük gelişmeler göstermiş ve bugün yeni bir aşamaya gelinmiştir. Bu yeni aşamanın adı “Organik 3.0” olarak belirlenmiştir. Organik üretimin tüm devletlerin ana politik hedeflerinden biri haline gelmesi, globalleşen dünyada organik üretim söz konusu olduğunda ağların kurulması amaçlanmaktadır. İnsan sağlığının korunması, hayvan refahının sağlanması, çevrenin korunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi, tarım uygulamalarının sürdürülebilir hale gelmesi gibi ortak küresel amaçlar doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini savunur. Temel hedef gezegenimiz üzerinde yaşayan tüm varlıkların ve doğal kaynakların korunmasıdır. Organik tarımın ve organik üretimin tarihsel süreç içindeki bu gelişimine web ortamındaki gelişmeler gibi organik 1.0, organik 2.0 ve organik 3.0 olarak isimlendirilmiştir. Bu çalışmada organik tarım ve organik üretimin tarihsel süreçleri, Organik 1.0, organik 2.0, organik 3.0 olarak el alınmakta ve organik 3.0 sürecinin oluşturması beklenen etkiler açıklanmaktadır. Organic agriculture and organic production have shown great progress in the historical process and today they have come to a new stage. The name of this new step is called “Organic 3.0”. The fact that organic production is one of the main political goals of all states which aimed to establish networks in the globalizing world. This movement focus on a number of important issues such as moving with common global goals; protecting human health, ensuring animal welfare, protecting the environment, encouraging the use of renewable energy, sustainable agricultural practices and preparing an innovative infrastructure. The main goal is to protect all living things and natural resources on our planet. This development of organic agriculture and organic production in the historical process has been called organic 1.0, organic 2.0 and organic 3.0, like the developments on the web. In this study, the historical processes of organic farming and organic production, Organic 1.0, Organic 2.0, Organic 3.0 processes were taken and the expected impacts of organic 3.0 process are defined as descriptive.
Kaynak
Yönetim Bilimleri DergisiCilt
16Sayı
32Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWprNU16azBOQT09https://hdl.handle.net/20.500.12809/6914