• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@Muğla
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Alternatıve Seafood Preservatıon Technologıes: Ionızıng Radıatıon And Hıgh Pressure Processıng

Date

2014

Author

Özden, Nuray Erkan
Günlü, Ali
Genç, İsmail Yüksel

Metadata

Show full item record

Abstract

Su Ürünlerinde Alternatif Koruma Teknikleri: İyonize Radyasyon ve Yüksek Basınç Uygulamaları Su ürünleri ekonomik önemi yanında yüksek değerli gıda ürünleri içinde yer alır. Balık ve balık ürünlerinin kalitesinin belirlenmesinde en önemli kriter tazeliktir. Balık ürünleri, gıda zehirlenmelerinin önlenmesi yanında kalitesinin korunması bakımından etkili bir koruma uygulama gerektiren hassas bir ürün grubudur. Işınlama ve yüksek basınç uygulamaları balık ve balık ürünlerinde mikrobiyal inhibisyonda, su ürünlerinin raf ömrünün artırılmasında etkilidir. Işınlama gıda kaynaklı patojenlerin ve bozulmadan sorumlu mikroorganizmaların yıkımı ile gıdaların raf ömrünü ve gıda güvenliğini artırmak için alternatif bir yöntem olarak önerilmektedir. Yüksek basınç uygulaması ısıl işlem olmayıp pastörizasyona alternatif bir muhafaza metodudur. Yüksek basınç uygulamaları ürünün duyusal özelliklerini etkilemeden mikrobiyolojik tehlikeleri elimine eder ve stabilizasyonu sağlar. Bu derlemede, su ürünleri muhafazasındaki ışınlama ve yüksek basınç uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.
 
Seafood includes a number of high value food products with considerable economic importance. Fish freshness is the most important and fundamental single criterion for judging the quality of fish and fishery products. Fish is known to be a perishable product that requires effective preserving method to maintain quality and avoid food poisoning. Irradiation and high pressure treatment has been used to extend the shelf life of sea foods, especially fish and fish products, due to its microbial inhibition. Irradiation has been proposed as an alternative technique to thermal processing to destroy foodborne pathogens and spoilage organisms in order to enhance safety and shelf life of perishable foods. High hydrostatic pressure processing (HHP) is an alternative for pasteurization of food products as a non-thermal preservation method. HHP treatment can result in microbial destruction and product stabilization without affecting sensory qualities of foods. In this paper, the use of irradiation and high pressure treatments in seafood products preservation were reviewed.
 

Source

Journal of FisheriesSciences.com

Volume

8

Issue

3

URI

https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpJek9EUXlNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12809/7001

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [3005]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Muğla

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide|| Instruction || Library || Muğla Sıtkı Koçman University || OAI-PMH ||

Muğla Sıtkı Koçman University, Muğla, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Muğla Sıtkı Koçman University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Muğla:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.